Най-старата сладкарница в света, която все още работи, е Ichimonjiya Wasuke, известна и само като Ichiwa. Тя се намира в Киото и предлага традиционни японски сладкиши и кафе.

Ichimonjiya Wasuke е основана около 1000 година след Новата ера и към декември 2020 г. се управлява от Наоми Хасегава, която е потомък от 24-то поколение на семейството, основало бизнеса.

Заведението предлага освежителни напитки и сладкиши на посетителите на шинтоисткия храм Имамия, основан през 994 г. В него хората се молят за облекчение от различни болести. 

Специалитетът на Ichiwa е абури мочи – пюре от ориз, напоено със сладък соев сос и изпечено на дървени шишове. Класическата напитка, която върви с този десерт, е зеленият чай.

Сградата, в която заведението се помещава в момента, е на около 300 години.

Сладкарниците от типа на Ichimonjiya Wasuke са известни в Япония като "шинисе" - семейни предприятия, които отговарят на условието да работят поне от един век. Много от тях обаче могат да проследят историята си много по-назад във времето. 

Според проучване, проведено през 2008 г., повече от половината от всички фирми в световен мащаб, които са на възраст над 200 години, са базирани в Япония.

Сред тях е и най-старата действаща компания в света - Kongō Gumi, която е основана през 578 г. и се занимава със строителство на будистки храмове.