Една от най-големите компании издатели на кредитни карти - American Express, винаги е била сред любимите на Уорън Бъфет, пише Yahoo Finance.

“Не мога да създам друга компания, като American Express, дори и с милиарди долари“, казва Бъфет. По последни данни Berkshire Hathaway притежава 151.6 млн. акции от AmEx, равняващи се на 20.29% от капитала.

Днес книжата на American Express са една от най-големите инвестиции на Berkshire Hathaway – както по пазарна оценка, така и като дял от собствеността на компанията.

По данни от края на септември 2022 г. делът на Berkshire се оценява на 26.1 млрд. долара.

„Уорън и Berkshire са емблематични инвеститори и за нас е много важно, че те говорят по този начин за компанията и развитието ѝ“, казва Стефан Скуери, главен изпълнителен директор на American Express.

По време на пандемията от 2020 г. акциите на AmEx поевтиняха до 66 долара, тъй като забраната за пътувания понижи печалбата на компанията с 39%. Бъфет обаче не промени дела си в AmEx, въпреки че продаде книжа на банки и авиокомпании.

American Express се завърна по най-добрия възможен начин и цената на акциите й достигна 196 долара през 2022 г.

От компанията обявиха резултатите си за четвъртото тримесечие, както и позитивни очаквания за цялата 2023 г. Това доведе до сериозен ръст в цената на акциите, добавили над 10% към стойността си.

Как Бъфет купува дела си в AmEx?

Интересът на Бъфет към AmEx започва през 60-те години на миналия век.

Именно тогава той купува 5% от компанията срещу 20 млн. долара. Бумът на кредитните карти през 70-те и 80-те години на миналия век прави AmEx един от големите играчи на пазара. Две трети от американските домакинства разполагат с кредитна карта в края на 90-те години на XX век.

През 1991 г. Бъфет прави второто си вложения, този път от 300 млн. долара. Седем години по-късно той вече разполага с 50 млн. акции от компанията.

От края на 90-те години на миналия век милиардерът не е купувал акции от AmEx, но делът му продължава да се увеличава. Това се дължи на няколкото процедури по обратно изкупуване на книжата от самата компания.

Между 1998 и 2005 г. Berkshire повишава своя дял от 11.2 на сто на 12%. Днес той притежава доста повече. „Вече притежаваме 20% от American Express”, казва Бъфет в годишното си писмо към акционерите в Berkshire през 2022 г.

Компанията има прост модел за приходите си. Повечето от постъпленията се генерират от картодържателите и търговците.

Сериозни средства се набират и по линия на данните, които от AmEx събират за клиентите си и след това използват за таргетирана реклама на промоционални предложения.

Това е и причината в последните години компанията да привлече интереса на поколението Z към себе си.

Днес картите на AmEx се признават за платежно средство в 178 държави по света.

„Всяка компания, в която Бъфет е най-големият инвеститор, би следвало да е щастлива от този факт“, казва Скуери. „Брандът ни е специален“, допълва още той.