60-годишният бразилец Балтазар Лемос иска да знае колко хора ще дойдат на погребението му и фалшифицира смъртта си, съобщава Oddity Central.

Мъжът работи като церемониалмайстор и извършва стотици погребални церемонии в кариерата си.

Лемос забелязва, че някои от мъртвите са изпратени в последния им път само от няколко души, докато неколкостотин идват на погребението на други. Той иска да види колко хора ще дойдат да се сбогуват с него и затова решава да симулира смъртта си, съобщава darik.bg.

В началото на януари Лемос публикува на страницата си в социалната мрежа снимка, направена на фона на болница. На следващия ден той публикува съобщение: „В началото на този тъжен ден Балтазар Лемос ни напусна. Очаквайте скоро повече информация".

Как дългогодишната онлайн доминация на Google може да приключи?

Семейството на мъжа е шокирано от новината, а един от племенниците му се втурва в болницата, за да разбере какво се е случило. От персонала на лечебното заведение обаче казват, че нямат информация за хоспитализацията на Лемос.

Приятели на мъжа започват да споделят трагичната новина онлайн, като изказват съболезнования и питат за причината за смъртта. Не е дадено обяснение, но вместо това часът и мястото на възпоменанието и погребалната церемония се появяват на страницата на Лемос.

На 18 януари близки и приятели на мъжа се събират в малък параклис в родния му град, за да се простят с него. Изведнъж гласът на Лемос се чума в залата и много от присъстващите започват да плачат, вярвайки, че той е записал речта предварително.

Няколко мига по-късно вратите на олтара се отварят и живият покойник се появява пред гостите. Присъстващите са потресени и не знаят как да реагират: някои започват да плачат, а други стоят със зяпнали уста.

Истината за радиоманипулациите

Веднага след като Лемос обяснява, че е инсценирал смъртта си, гостите го обвиняват в безсърдечие. „Каква нелепа шега! Мисля, че трябва да се снимаш с всички, които скърбят за въображаемата ти смърт. Не те познавам лично и се надявам никога да не те срещна“, пише един от коментиращите, когато разбира истината.

Лемос твърди, че не е искал да нарани близките си, но това бил единственият начин да разбере кой ще го оплаква след смъртта. „Нямах намерение да засягам, обиждам или наранявам някого. Искрено се извинявам на тези хора“, казва мъжът.

По-рано е съобщено, че жител на Индонезия се опитва да се престори на мъртъв заради дългове, но е разкрит от видео, на което се вижда как мърда в собствения си ковчег. Оказва се, че докато е там, той загуби съзнание, а след това идва на себе си.