Създателите на чатбота ChatGPT, който предизвика огромен интерес заради това, че може да измисля тестове сякаш са създадени от човек, пуснаха нов инструмент, който е проектиран, така че да открива кога даде текст е дело на изкуствен интелект.

Изявлението идва на фона на водещия се дебат в училищата и университетите в САЩ и по света относно опасенията, че софтуерът може да бъде използван от учащите при поставени им задания и да им помага да преписват по време на изпити.

Базираната в САЩ компания OpenAI обяви, че инструментът за засичане на писмени произведения, създадени с изкуствен диалект (AI), е обучен да "различава текст, написан от човек от текст, създаден от инструмент с AI на различни компании."

Ботът на OpenAI, който наскоро получи огромна финансова инжекция от Microsoft, реагира на кратки подсказки, генерирайки огромни количества текст, вдъхновен от данни, събрани в интернет.

От OpenAI предупреждават, че инструментът на компанията може да допуска и грешки, особено при текстове с дължина под 1 000 знака.

"Въпреки че е невъзможно написан от AI текст да бъде надеждно засечен, ние смятаме, че добри класификатори биха могли да помогнат за намаляването на случаите на твърдения, че текстове, генерирани от AI, се дело на хора," се казва в поста на OpenAI.

"Например при провеждане на автоматизирани кампании за дезинформация, използване на AI инструменти за академични цели и използването на AI чатбот като човек."

Водещ френски университет забрани през миналата седмица на студентите да използват ChatGPT за изпълнението на задачи, което беше първата подобна забрана във висше учебно заведение в страната.

Решението дойде, малко след като се появи информация, че ChatGPT е издържал изпитите в юридическо училище в САЩ, написвайки есета по теми, вариращи от конституционно право до данъчно облагане.

ChatGPT все още допуска фактологични грешки, но образователни институции побързаха да забранят използването на AI инструмента.

"Ние осъзнаваме, че написаният от изкуствен интелект текст е важна тема на дискусия сред преподавателите, а също толкова важно е да се осъзнават ограниченията и ефектите от класификаторите на генериран с AI текст в класната стая," се казва в поста на OpenAI.

"Ангажираме се с преподавателите в САЩ да научаваме какво виждат те в класните стаи и да обсъждаме какви са възможностите и ограниченията на ChatGPT."

От OpenAI препоръчват класификаторът да се използва само за текстове на английски език, тъй като на други езици се представя по-лошо.