Щатският новинарски сайт CNET обяви, че се е наложило да пусне корекции на редица свои публикации, в това число някои “значителни,” след като е използвал инструмент с изкуствен интелект (AI) за написването на десетки статии.

От сайта са спрели използването на инструмента с AI за генерирането на статии, обяви главният редактор на CNET Кони Гулиелмо.

Изявлението идва след като преди това CNET е обвинена публично в това, че използва AI за писането на статии, а впоследствие и за грешки в тях.

Макар използването на AI за автоматизирането на новинарски истории да не е нещо ново (Associated Press започва да го прави преди близо десетилетие), въпросът привлече повече внимание около възхода на ChatGPT - популярния нов чатбот инструмент, базиран на AI, който може бързо да създава есета, истории и текстове на песни, използвайки подсказки от потребители.

Гулиелмо заяви, че от CNET са използвали “проектиран в компанията AI инструмент,” а не ChatGPT, който е помогнал за написването на 77 публикувани статии от ноември насам.

По нейни думи това се равнява на около 1% от общото съдържание, публикувано на сайта CNET за същия период и е направено като “тестов” проект за екипа на CNET Money “в опит да се помогне на редакторите да създадат набор от разяснения по теми, свързани с финансовите услуги.”

Някои от заглавията на статии, написани с помощта на иструмента, включват “Влияе ли жилищният заем върху частната ипотечна застраховка?” и “Как да закрием банкова сметка.”

“Редакторите първо създаваха основата на публикациите, след това ги разширяваха, допълваха и редактираха черновите на AI инструмента, преди те да бъдат публикувани,” пише Гулиелмо.

“След като в една от написаните с помощта на инструмента статии, съвсем правилно, бяха посочени фактологични грешки, редакторският екип на CNET Money направи пълна проверка.”

Резултатите от проверката показват, че има и други статии, на които трябва да се направят корекции, “като малък брой от тях са имали нужда от значителни корекции.”

От CNET също така са установили няколко други публикации “с по-малки грешки, като непълни имена на компании, разместени числа или език, който старшите редактори на изданието сметнали за неясен.”

В една от корекциите, която е била добавена в края на статия, озаглавена “Какво е сложна лихва?”, се посочва, че в първоначалната статия е имало някои много неточни съвети по отношение на личните финанси.

“В предишната версия на статията било посочено, че човек би спечелил 10 300 долара за година, след като депозира 10 000 долара в спестовна сметка с 3% годишна лихва. Статията е била коригирана, като се пояснява, че вложителят ще спечели 300 долара в добавка към своята главница от 10 000 долара”.

Друга корекция предполага, че AI инструментът е плагиатствал. “Заменихме фрази, които не бяха изцяло оригинални,” се казва в корекцията към статия за това как се закрива банкова сметка. Гулиелмо не посочва колко от 77-те публикувани статии се е наложило да бъдат коригирани.

Въпреки проблемите, тя оставя вратата открехната за възобновяване на използването на AI инструмента. “Засега сме спрели и ще възобновим използването на AI инструмента, когато се чувстваме уверени, че нашите редакторски процеси ще предотвратяват както човешки, така и AI грешки,” заяви тя.