Трите основни щатски борсови индекса записаха положителна сесия в сряда.

S&P 500 изтри първоначалните си загуби и приключи деня с повишение от 1.05%, докато технологичният Nasdaq Composite затвори с 2% нагоре.

Dow Jones записа минимален ръст от 0.02%, след като по-рано през деня губеше над 500 пункта.

Инвеститорите следяха отблизо заседанието на Федералния резерв, на което беше обявено повишение на основната лихва с 0.25 процентни пункта.

То е по-малко, в сравнение с декември, когато възлезе на 0.5 процентни пункта, подсилвайки оптимизма на инвеститорите, че инфлацията отслабва достатъчно, че централната банка да го забележи. От Фед обаче не дадоха индикации за предстояща пауза в увеличението на лихвите.

Инвеститорите ще следят отблизо днешните финансови отчети на компании, като Apple, Alphabet, Amazon, Ford Motor и Starbucks. Те ще очакват данни за молбите за помощи при безработица, производителността, разходите за труд и фабричните поръчки. 

Акциите на Meta поскъпнаха с близо 20% в следборсовата търговия вчера, след като компанията обяви по-добри от очакваните приходи, както и обратно изкупуване на акции на стойност 40 млрд. долара.

Това помогна на инвеститорите да пренебрегнат загубите на бизнес подразделението, което развива метавселената.

На валутните пазари доларът поевтинява след изказването на председателя на Федералния резерв Джеръм Пауъл, който заяви, че е в ход „дезинфлационен“ процес, което повиши апетита към риск и надеждите, че централната банка на САЩ скоро ще сложи край на затягането на паричната политика.

Доларовият индекс, който следи представянето на долара спрямо шест други основни валути, падна до нов шестмесечен минимум от 100.80.

Еврото поскъпва с 0.2% - до 1.1011 долара, а йената се оскъпи с 0.22%, до 128.65 спрямо щатската валута. Британският паунд отчиташе минимално понижение при 1.2372.

Фокусът сега се насочва към Европейската централна банка (ЕЦБ) и Централната банка на Англия, чиито заседания са насрочени за по-късно днес.

Спот цената на златото нараства с 0.1%, до 1 952.45 долара за тройунция, след като преди това докосна деветмесечен връх от 1 957 долара.

Фючърсите на щатския лек суров петрол поскъпнаха с над 1% - до 77.23 долара за барел, докато тези на брента добавиха близо 1% към стойността си до 83.60 долара за барел.