Властите в Ел Салвадор откриха един от най-големите затвори в Латинска Америка, с което капацитетът на местата за лишаване от свобода в страната нарасна над два пъти.

Причината: мерките на правителството срещу престъпните групировки водят до увеличение на броя на лишените от свобода.

Затворът е с капацитет за 40 000 души и се очаква да облекчи част от пренаселеността в системата от затвори в страната.

Полицията и армията са арестували над 62 000 души, за които се подозира, че членуват в престъпни групировки и техни сътрудници, откакто президентът Найиб Букеле помоли конгреса на страната да одобри извънредно положение през март.

Съгласно законодателната мярка, някои конституционни права са преустановени, в това число властите имат право да извършват арести без заповед, а правителството има достъп до комуникацията на гражданите.

Ел Салвадор е страната с най-голям процент лишени от свобода в света, като близо 2% от населението й се намира зад решетките.

Увеличаващият се брой затворници е в резултат на мерките срещу уличните банди, които по-голяма част от населението подкрепя и постави под допълнителен натиск претоварената система на затворите в страната.

В най-голямия затвор в Ел Салвадор - La Esperanza, в момента има 33 000 лишени от свобода, въпреки че е с капацитет за 10 000 души.

Директорът на затворите в Ел Салвадор Осирис Луна обяви, че новият затвор ще бъде на площ от 166 хектара, а за сигурността му ще се грижат 600 войници и 250 полицаи.

Към 2021 г. Ел Салвадор разполагаше с 20 центрове за лишаване от свобода с капацитет 30 000 души, в които имаше 35 976 затворници.