Само за декември домакинствата в страната са увеличили спестяванията си с рекордните 1.878 млрд. лева.

Ръстът през цялата 2022 г. е от 6.175 млрд. лева, което е най-високата стойност в историята. По данни от края на 2022 г. влоговете на българите възлизат на 74.2 млрд. лв.

Кои са предпочитаните банки за депозити?

Справка на Darik Business Review на база данни от Българска народна банка сочи, че общо 10 банки в страната са увеличили набраните средства от домакинствата с повече от 100 млн. лева.

Номер 1 по този показател е Банка ДСК с увеличение от 1.85 млрд. лева. Банката, която заема и челно място в класацията по активи, както и по печалба сред трезорите у нас, държи влогове за 17.98 млрд. лева.

Ръстове от 780 и 735 млн. лева се отчитат при Пощенска банка и УниКредит Булбанк, докато нарастването на депозитната база при Обединена Българска банка е от 730 млн. лв.

Повишение от над 500 млн. лева има при още две банки – Кей Би Си Банк България и Ти Би Ай Банк. Именно при последната се отчита най-силен процентен ръст на депозитите спрямо година по-рано – 61.07%. Трезорът предлага най-високите лихви по депозитите у нас.

Публичните Централна кооперативна банка и Първа инвестиционна банка, както и Общинска банка, и Алианц Банк България допълват челната десетка по набрани спестявания за 2022 г. 

През миналата година банките у нас са платили над 43 млн. лева лихви по депозираните средства на домакинствата. 

Кой е номер 1? 

Банка ДСК и Уникредит Булбанк продължават да заемат челните места в класацията на най-предпочитаните банки за депозити. Третото място към 31 декември е за Пощенска банка, изпреварила Обединена Българска банка и Първа инвестиционна банка. 

След приключването на сделката по придобиването на Райфайзенбанк (бел. ред. днес вече Кей Би Си България) обединената банка ОББ ще излезе на второ място в класацията. 

С по над 1 млрд. лева спестявания от населението са още Централна кооперативна банка, Алианц Банк, Инвестбанк, Ти Би Ай Банк и Общинска банка.