Миналогодишното издание на финала в NFL, по-известен като Супербоул, се превърна в световна сцена за индустрията на криптовалутите.

 Актуални по онова време компании излязоха със смели реклами за милиони долари, насърчавайки зрителите да не се страхуват от тази нова мода на дигитални инвестиции и да не пропускат вълнуващата възможност. 

По време на тазгодишния финал, който ще се изиграе на 13 февруари (неделя срещу понеделник българско време), може да се очаква доста по-малко шум от индустрията на криптовалутите.

В изминалата година, откакто бяха излъчени онези пълни със знаменитости реклами, цялата крипто индустрия беше разтърсена от срив в стойностите на дигиталните активи. Фалитите пък започнаха да се трупат през лятото.

След това дойде истинската болка.

Една от четирите компании (FTX), свързани със сектора на криптовалути, които имаха реклами по време на миналогодишния Супербоул, фалира напълно. Другите (Coinbase, Crypto.com и eToro) се борят с проблемите в индустрията.

Акциите на Coinbase - единствената публична компания сред тях, поевтиняха с над 60%, откакто рекламата на компанията стана една от най-обсъжданите.

Потребителите не трябва да очакват някоя от тези компании да се завърне с реклама тази година. FTX е във фалит, а срещу нея се води разследване от страна на федералните власти. От платформата за търговия Etoro са потвърдили пред CNN, че няма да отделят пари за реклама. 

От Coinbase са отказали коментар. Представители на Crypto.com пък не са реагирали на запитването.

По време на Супербоул обаче ще има най-малко едно ново име, свързано с близка до криптовалутите индустрия. Limit Break - разработчик на игри, базирани на блокчейн технологията, ще има реклама по време на спортното събитие и възнамерява да подари около 10 000 NFT-та на зрители, които сканират нейния QR код.

Limit Break, която е основана през 2021 г., твърди, че вече е набрала 200 млн. долара финансиране и очаква да продължи да разраства глобалната си аудитория.

Въпреки т. нар. “ крипто зима,” спортната реклама е от съществена важност за дигиталните валути, твърдят експерти, тъй като целевата аудитория на тези компании се припокрива значително — спортните фенове и крипто трейдърите са основно мъже и основно млади.

Как се променят нещата само за година?

Преди година FTX имаше пазарна оценка от около 32 млрд. долара. В рекламите на компанията за Супербоул участваха Том Брейди и Жизел Бюндхен. В друга реклама на FTX участваше актьорът Лари Дейвид, който саркастично прогнозира, че FTX няма да оцелее.

През ноември - девет месеца след излизането на рекламата, FTX подаде заявление за фалит. Срещу няколко бивши ръководители на компанията бяха повдигнати обвинения за измама.

Изминалата година на по-висока инфлация, краят на стимулите от времето на пандемията и по-високите лихвени проценти обаче се отразиха на финансовите пазари - не само на криптовалутите, но и на традиционните пазари.

Тази промяна на настроението вероятно ще си проличи в типа рекламодатели по време на големия мач и в техните рекламни послания.