Скоро употребата на канабис в квартала на червените фенери в Амстердам ще бъде незаконна. Управата на града прие нови разпоредби, които ще влязат в сила от средата на месец май. 

Промените имат за цел да подобрят условията за живот на местните жители, които отдавна се оплакват от смущенията, причинени от туристите, съобщава BBC.

Освен това, представителите на секс индустрията в Амстердам ще бъдат задължени да затварят заведенията си в 3 сутринта.

Местните медии съобщават, че почти всички общински съветници са подкрепили предприемането на действия за намаляване на неудобствата за жителите на квартала.

Градският съвет обяви още, че ресторантите и баровете ще трябва да затварят до 2 сутринта в петък и събота и няма да се допускат нови посетители в стария градски квартал след 1 сутринта.

В момента продажбата на алкохол от магазини и кафенета в квартала на червените фенери е незаконна от четвъртък до неделя след 16 часа. Сега съветът ще поиска от продавачите напълно да премахнат алкохола от витрините си през това време.

Консумацията на алкохол в повечето обществени места в Амстердам е незаконна.

Холандската столица е добре известна със своите кафенета за канабис и привлича милиони туристи годишно. Местните жители обаче се оплакват, че привличат улични дилъри и че злоупотребата с наркотици и алкохол повишава нивото на престъпността.

Съгласно действащите закони в Нидерландия, притежаването, производството или търговията с наркотици е криминално престъпление. Употребата на наркотици от лице над 18-годишна възраст обаче не е престъпление.

Въпреки че е незаконно да се продават или притежават наркотици, Холандия има "политика на толерантност", която позволява на кафенетата да продават канабис при строги условия. Едно от тези условия включва магазините да не създават неудобства за местните.

В допълнение към новите закони, съветът на Амстердам ще стартира кампания през пролетта под надслов "Стойте далеч". Тя ще е насочена към туристите, пътуващи до столицата с цел наркотици, алкохол или секс.