Милиардерът Марк Кюбан може и да се забавлява с чатботове, като подкрепения от Microsoft ChatGPT и представения наскоро от Google Bard, но той не е готов да им вярва.

Онлайн дезинформацията “само ще се задълбочи” с развитието и разпространението на платформите за изкуствен интелект, заяви наскоро милиардерът и технологичен предприемач и инвеститор. 

В момента дезинформацията изглежда се разпространява чрез платформи на социални медии, като Facebook или Twitter и всичко това с някакво подобие на човешки пречки, казва Кюбан. При ChatGPT и други подобни платформи обаче, машините контролират нещата. 

“След като тези неща започнат да имат собствен живот, за нас ще бъде трудно да определим защо и как машината взема решенията, които взема и кой контролира машината,” казва Кюбан.

Стотици милиони потребители изпробваха ChatGPT, за писането на стихотворения, за съвети и за рецепти, откакто през ноември бе предоставен достъп на всички до платформата. Засега обаче технологията не показва да е по-умна от средностатистическия човек.

Популярна тенденция в социалните медии напоследък е да се публикуват грешки на чатбота. Периодично ChatGPT дава грешен отговор на математически задачи, отказва да отговаря на загадки и дори “халюцинира”, или напълно си измисля исторически фигури, събития и други подробности, които изглеждат като факти.

ChatGPT може също така да си противоречи, като понякога предоставя различни отговори, след като даден въпрос му е зададен повече от веднъж.

Миналата седмица акциите на компанията майка на Google, Alphabet, поевтиняха с 9%, след като Bard отговори грешно на въпрос за космическия телескоп на НАСА Джеймс Уеб в една от първите реклами на Google za платформата с изкуствен диалект.

Служители на Google обвиниха главния изпълнителен директор на компанията Сундар Пичай за “прибързаното, провалено” представяне на фона на натиска върху компанията да се конкурира с ChatGPT.

“Прибързаното представяне на Bard потвърди опасенията на пазара за нас,” се казва в пост във вътрешен форум на Google, пише CNBC.

Грешките показват, че технологията все още е в начален стадий. Това е проблем, особено за големи групи хора, които невинаги проверяват твърденията, които четат в интернет, заяви Кюбан.

Microsoft от своя страна признава, че технологията зад ChatGPT не е идеална, въпреки че планира да я внедри в предстояща версия на своята онлайн търсачка Bing.

“Bing понякога ще представя погрешно информацията, която намира и може да видите отговори, които звучат убедително, но са непълни, неточни или неуместни,” се казва в наскоро обновената страница с често задавани въпроси на компанията.

В краткосрочен план това може да се окаже проблем, според Кюбан и съоснователя на Apple Стив Уозняк. Други светила от индустрията обаче демонстрираха въодушевление относно дългосрочните възможности пред технологията.

Съоснователят на Microsoft Бил Гейтс например смята, че платформи, като ChatGPT, представляват зараждаща се технологична революция, която ще окаже “огромен ефект” върху здравеопазването и образованието, заяви той пред миналата седмица в подкаст на германското издание Handelsblatt.

“Днес те изискват прекалено много изчисления и не винаги предоставят точна информация. Дори и тази седмица обаче ще сте свидетели на изявления от Microsoft и Google, в които те се конкурират за водачеството в тази сфера,” заяви Гейтс. „Напредъкът в следващите няколко години, за да направим тези неща още по-добри, ще бъде огромен.“