Онлайн търсачката на Microsoft Bing съществува от 13 години, но така и не успя да се наложи на пазара заради доминацията на Google. Сега това може да се промени, тъй като новата версия на онлайн приложението ще разчита на подкрепа от изкуствения интелект на ChatGPT. 

Това обяви изпълнителният директор на Microsoft Сатя Надела, цитиран от TechCrunch. Компанията ще интегрира модела на OpenAI в Bing, предоставяйки изживяване, подобно на ChatGPT.

Microsoft пуска и нова версия на своя браузър Edge, която също ще има AI функции, вградени в страничната лента.

Новата търсачка на Bing разполага с опцията за чат в лентата с инструменти. И докато ChatGPT на OpenAI е "обучен" с данни, които обхващат периода само до 2021 г., версията на Bing ще е много по-актуална и ще може да обработва заявки, свързани с много по-скорошни събития, съобщават от Microsoft. 

Надела обаче уточни, че екипът иска да остане верен на принципите си и, както при всяка нова технология, ще положи всички усилия да изследва всички потенциални негативни последици и ефекти от интеграцията на изкуствения интелект. Microsoft иска да използва технология, която подобрява човешката продуктивност и която е в съответствие с базовите морални ценности.

Според изпълнителния директор на Microsoft, тази технология ще прекрои „почти всяка софтуерна категория“, включително и търсенето в интернет мрежата. Днешните търсачки все още работят много добре за навигационни заявки и такива, които са информационни и изискват предоставяне на някакви основни факти.  Но за по-сложни заявки, например препоръка за петдневен маршрут в някоя туристическа дестинация, те често се провалят.

Що се отнася до новите изживявания в Bing, Microsoft ще показва базираните на ChatGPT резултати в поле от дясната страна на страницата с резултати от търсенето. Те ще се показват, когато въведете критерий за търсене. 

Освен това, Bing от време на време ще подканва потребителите и със свои собствени въпроси, като ще предлага и потенциални отговори. Моделът на Microsoft ще е много по-актуален в сравнение с това, което ChatGPT предлага в момента. Очаква се да включва данни за актуални цени, съвети за пътуване и др.

Друга важна характеристика е, че Bing цитира своите източници и предлага връзки към тях в раздел „научете повече“ в края на своите отговори. Всеки резултат ще включва и опция за обратна връзка.

Старата версия на търсачката, базирана на линкове, няма да изчезне и ще може да се използва по същия начин, по който и до момента, но с подобрен AI ресурс.  За някои запитвания, включително такива за пазаруване или за резервации, функцията за чат ще показва и реклами.

Microsoft има много тясна връзка с OpenAI. След първоначалната си инвестиция от 1 милиард долара в базирания в Сан Франциско стартъп, компанията наскоро обяви, че ще инвестира още средства и ще разшири това партньорство.

За разлика от Google, Microsoft няма огромна рекламна империя, която да защитава, така че компанията вероятно е готова да се откаже от някои приходи, за да вземе допълнителен пазарен дял.

Междувременно, от Google представиха конкуретeн продукт на ChatGPT в лицето на Bard. Засега обаче не е ясно как ще работи той и по какъв начин ще се интегрира в продуктите за търсене. 

Засега приложението ще е достъпно само за избрана група доверени "тестъри".