Докато пазарът на марихуана набира скорост в Съединените щати, в Ямайка отваря врати магазин, който носи името на един от най-известните потребители на растението - музиканта Боб Марли.

The Marley Natural Dispensary е лицензиран магазин за медицински канабис, който се помещава в Музея на Боб Марли в град Кингстън. Това е мястото, на което се намират бившият дом и звукозаписното студио на реге легендата, която почина на 1981 г., пише Forbes. 

Концепцията за магазина е съвместен проект между The Bob Marley Group of Companies, управлявана от семейството на Марли, и базираната в Сиатъл канабис компания Docklight Brands.

Дизайнът на обекта е разработен от базираното в Лондон студио The Design Solution и ямайския архитект Кристофър Уаймс-Стоун, основател на Cornerstone Design.

Филиалът на компанията на Боб Марли One Draw Holdings е създаден през 2018 г. от един от синовете на Боб Марли - Стивън.

„Мисля, че баща ми би се радвал да види тази къща на билките в музея. Като виждам колко е напреднал светът в отношението си към канабиса и признаването на многото му положителни качества, си мисля, че точно това казваха баща ми и растафарианската общност в продължение на повече от 40 години. Редно е да направим това за него и неговото наследство", коментира Стивън Марли. 

Растафарианците, които са официално призната религиозна общност в Ямайка, почитат канабиса, който наричат "ганджа". Тя е била и един от ежедневните духовни ритуали за Боб Марли. 

Новият магазин е първият физически обект за търговия на дребно в Ямайка в портфейла на Marley Group.

В бъдеще компанията планира да отвори и други магазинии. Docklight е основана от Privateer Holdings - първата частна инвестиционна компания, която инвестира ексклусивно в легалната индустрия на канабиса.

„Пренасяме вярата на Боб Марли в положителния потенциал на "билката", както той я наричаше, за потребителите по целия свят чрез водещите марки Marley Natural и Marley CBD. Те са дъхновени от духа, идеалите и дълбоко вкорененото уважение към природата на Боб“, се посочва в съобщението на базираната в Сиатъл компания. 

Продуктите тетрахидроканабинол включват цветове на растението, готови цигари, аксесоари за пушене и хранителни продукти, докато продуктите с канабиноид обхващат напитките и сладкишите.

Няколко от тези продукти в момента се предлагат на много места в Съединените щати, включително Калифорния и Оклахома.

Според прогнозите на консултантската компания Brightfield Group, пазарът на марихуана в САЩ се очаква да достигне близо 32 милиарда долара годишни продажби до края на тази година и да надхвърли 50 милиарда долара до 2028 г.

Естетиката и атмосферата на Marley Natural Dispensary са подкрепени от любовта на Марли към природата, която заобикаля дома му на "56 Hope Road" в столицата на Ямайка.

Освен продажбите на дребно, комплексът включва салон за пушачи за посетителите на музея с дървени маси и места за сядане, заобиколени от стени, покрити с цветни винилови плочи.