Някой в огромния свят на финансовите пазари прави сериозни залози за това, че щатските акции ще навлязат в период на сериозна турбуленция в идните месеци.

Този някой може да е трейдър с прякора "50 Cent", който в миналото заема позиции за реализиране на печалби от пазарната волатилност, купувайки постоянни опции на индекса на волатилността (VIX) на Чикагската борса за опции, които обикновено струват около 50 цента.

VIX, който е известен и като „индекса на страха“ на Уолстрийт, отразява очакваната волатилност на фондовия пазар в САЩ.

Последният кръг покупки от мистериозния трейдър или трейдъри обаче привлича внимание.

От Barchart, която предоставя борсови котировки и други пазарни данни, посочват, че късно вечерта във вторник някой е купил 100 000 кол опции на цена от 0.50 долара за брой, залагайки 5 млн. долара, че стойността на VIX ще скочи до 50 пункта през май.

След това - в сряда, са закупени още 50 000 контракта на единична цена от 0.51 долара и обща стойност около 2.6 млн. долара.

"'50 Cent' се завърна. Не, не рапърът. Трейдърът, който се прочу преди години, вероятно е отново тук с огромен залог за волатилността," се казва в съобщение в Twitter на Barchart, чийто профил има 65 000 последователи.

Анонимният трейдър е привличал вниманието с големи залози и преди, в това число залог на стойност 200 млн. долара в един бурен за пазарите период през февруари 2018 г.

Който и да е "50 Cent", той, тя или те очаква скок на индекса VIX, който в момента е близо до 13-месечно дъно.

Вчера VIX нарасна с 10%, преминавайки нивото от 20 пункта. Въпреки това той отстъпва с около 7% от началото на годината, докато борсовият индекс S&P 500 нараства с над 6%.

Както отбелязват от финансовата компания Fidelity, стойности на VIX от над 30 пункта са считани за сигнал за нараснала волатилност вследствие на по-голяма несигурност, риск и страх у инвеститорите. Стойности под 20 пункта пък обикновено са индикатор за периоди на стабилност на пазарите.