Страхът и надеждата са двата основни фактора, които в момента формират настроенията на финансовите пазари. Това коментира в интервю за Darik Business Review главният инвестиционен директор на Amundi Czech Republic Питър Симчак. Ето какво още разказа той за бъдещето на поведенческите финанси, за това колко е важно инвеститорите да диверсифицират своите портфейли в условията на криза и за поуките от историята. 

Може ли теорията на поведенческите финанси да обясни какво се случи на финансовите  пазарите през 2022 г. и защо?

Питър Симчак: 2022 година беше свързана основно с преоценяването на активите, предизвикано от прекратяването на политиката на нулевите лихвени проценти, високата инфлация и енергийната криза. Така че е трудно да се потопим дълбоко в поведенческите финанси, за да се опитаме да обясним финансовите пазари през 2022 г. 

Теорията за поведенческите финанси може да се вземе предвид, когато се мисли за процеса на вземане на решения и обработката на емоциите, но реалността е много по-сложна и не мога да припиша или определя количествено тези фактори по отоншение на събитията от 2022 година. 

Мислите ли, че в бъдеще поведенческите финанси могат да намерят място и в света на централните банкери, например при вземането на решения относно паричната политика?

Питър Симчак: Наистина очаквам с нетърпение бъдещи академични проучвания и статии по тази тема. Особено известната дискусия за „преходната инфлация“. Сигурен съм, че теми като пристрастието към най-актуалната информация, "закотвянето", ефекта на базовата ставка, поведението на стадото или прекомерната самоувереност дават много вълнуващи хипотези, които изследователите да тестват.

Кой фактор ще надделее през 2023 г. - страхът или алчността?

Питър Симчак: Както винаги - и двете. Единият не може да живее без другия. В момента има надежда, водена от по-ниската инфлация, поевтиняването  на енергията и повторното отваряне на икономиката в Китай. Освен това съществува страх от свиване на маржа на печалбите, рецесия и свиване на приходите, възможни грешки в паричната политика, както и геополитическа несигурност. 

Но ако трябва да използвам някои психологически термини за 2023 г., бих се сетил за страх и надежда, а не за страх и алчност. Мисля, че фазата на алчността на макро ниво ще дойде в по-далечно бъдеще, просто защото се нуждае от достатъчно свободни пари като гориво. И се надявам, че няма отново да видим период на "безплатни пари" чрез нулеви или дори отрицателни лихви.

Статистиката показва, че повечето инвеститори не успяват да елиминират емоционалния фактор, когато вземат решения за своите портфейли. Ако не можем да го премахнем изцяло, можем ли поне да го управляваме по-добре?

Питър Симчак: Ние сме хора, а не роботи, така че нашите решения винаги ще бъдат повлияни от комбинация от (и)рационалност, интуиция и емоции. Но, както и в други аспекти на живота, където хората се опитват да намерят вътрешен мир и способността да вземат добри решения, това помага да обучим нашата нервна система, за да можем да управляваме по-добре емоциите си. 

Можем да започнем, като ядем по-малко захар, пием по-малко алкохол и кофеин, правим здравословни физически упражнения и практикуваме някаква умствена хигиена. Това може да бъде просто обикновена разходка или спорт, ежедневна рутинна медитация или дори тренировка за концентрация. Трябва да обучим мозъка си както за изпълнителни функции, така и за емоционална интелигентност, защото и двете ни трябват, за да бъдем по-добри инвеститори. 

Казано по-просто, трябва да можем да не бъдем водени от режима „борба-бягство-замразяване“, когато има паника на пазара. Така че имаме нужда както от знания и опит във финансите, така и от емоционална стабилност.

Кой е най-важният урок, който можем да научим от историята на финансовите пазари?

Питър Симчак: Ще заема цитат от известния испано-американски философ Джордж Сантаяна, който казва, че онези, които не учат историята, са обречени да я повтарят. Така че е важно да погледнем назад и да се поучим от нея. Както казах, да се надяваме, че никога няма да се върнем към нулевите лихвени проценти. Основният урок е да диверсифицирате портфейла си, да имате дългосрочна стратегия, а също и да запазите инвестициите си и да не продавате панически, тъй като пазарите обикновено възстановяват загубите след всяка буря. 

Тези, които могат да купуват, когато финансовите активи са евтини, стават бъдещите легенди, тъй като загубите винаги са били реабсорбирани по време на последващото пазарно възстановяване.