Компаниите от крипто индустрията значително са увеличили разходите си за политическо лобиране в Съединените американски щати миналата година. Общата сума, заделена от тях за тази цел, достига рекордните 21.55 милиона долара, съобщава Marketwatch.

Електронното издание цитира анализ на изследователския център OpenSecrets, който се базирана информация, събрана от над 50 компании в крипто сектора. 

Разходите за лобиране през 2022 г. са над два пъти по-високи от тези, регистрирани в предходната година (8.29 милиона долара).

Нарастването идва на фона на трусовете, предизвикани от фалита на крипто борсата FTX.

Основателят на FTX Сам Банкман-Фрийд, който беше обвинен в измами и злоупотреби, беше един от големите дарители за междинните избори през 2022 г., но политиците, в крайна сметка, върнаха или раздадоха даренията за кампаниите им, свързани с FTX.

Спонсорирането на предизборни кампании обаче не се счита за официален лобистки разход, уточняват от Marketwatch.

Биткойнът, който е най-популярната дигитална валута, загуби над 60% от стойността си през 2022 г., а от началото на 2023 г. регистрира леко повишение. 

И докато съвкупните разходи за лобиране на крипто индустрията растат, сумите, отделяни от отделните компании и търговски групи, все още са доста под тези, които заделят по-големите технологични играчи.

Amazon и неговите дъщерни дружества, например, са изплатили 21.38 милиона долара през 2022 г. за различни лобистки кампании, според анализа на OpenSecrets.

Петте компании от крипто сектора, които са похарчили най-много пари за лобиране от през 2022 г., с цел да повлияят на Вашингтон по въпроси, свързани с индустрията, са Coinbase (3.39 млн. долара), Blockchain Association (1.9 млн. долара), Crypto.com (1.18 млн. долара), Binance Holdings (1.11 млн. долара) и Ripple (1.08 млн. долара).