Историята на биткойна започва през 2010 г., въпреки че е създаден година по-рано. Днес това е най-популярната дигитална валута, която се ползва за плащане от потребител към потребител, без да е необходима банка посредник.

Биткойнът се характеризира с високо ниво на сигурност, но също и с високата си волатилност - в последните 12 месеца той се е търгувал на нива от 15 до 48 000 долара. 

Днес пазарната му капитализация възлиза на малко под 480 млрд. долара.

Кои са петте най-големи вложители в биткойн? Отговорът на този въпрос ни дава Investopedia.

Бари Силбърт

Той е основател и главен изпълнителен директор на Digital Currency Group. Компанията му има за цел да ускори развитието на глобалната финансова система, като за целта подкрепя дружества, работещи с блокчейн технологията.

До момента Digital Currency Group е инвестирала в 218 блокчейн компании, както и в такива, занимаващи се с криптовалути.

Майкъл Сейлър

Той е съосновател и главен изпълнителен директор на MicroStrategy. През 2022 г. тя е купила 8 813 биткойна при средна цена от 32 670 долара. С това вложението ѝ се увеличава до 132 500 биткойна. Стойността на биткойна се мени постоянно, също важи и за инвестицията на MicroStrategy.

Тайлър и Камерън Уинкълвос

Популярните братя насочиха парите, които получиха от делото си срещу основателя на Facebook Марк Закърбърг, към инвестиции в биткойн. Смята се, че те са първите милиардери, които са вложили парите си още при зараждането на дигиталната валута.

Днес те притежават повече от 70 000 биткойна, както и криптоборсата Gemini.

Илон Мъск

Основателят на Tesla, както и настоящ собственик на Twitter, е един от най-известните поддръжници на биткойна. През 2020 г. Tesla вложи 1.5 млрд. долара в най-популярната криптовалута и обяви, че колите на компанията могат да се купуват и с биткойни. 

Голяма част от вложението беше продадено през 2021 г., като днес то се равнява на под 200 млн. долара.

Майкъл Новограц

Бившият хеджфонд мениджър от Fortress Investment Group и парньор в Goldman Sachs е един от най-честите коментатори на цената на биткойна. Днес той е главен изпълнителен директор на Galaxy Digital Holdings. Компанията му предлага разнообразни услуги, свързани с блокчейн технологията.

Тя управлява активи за над 2 млрд. долара, според последните изнесени данни.