JPMorgan Chase временно ограничава използването на ChatGPT от своите служители, съобщава CNN, цитирайки анонимни източници от компанията.

Най-голямата американска банка е ограничила използването на популярния чатбот не заради конкретен проблем, а за съгласуване с ограниченията за използване на софтуер от трети страни.

ChatGPT беше отворен за обществено ползване в края на ноември от изследователската компания за изкуствен интелект Open AI.

Оттогава приложението се използва активно за различни цели - от писане на академични есета и творчески сценарии до генериране на маршрути за пътуване и създаване на компютърен код.

По данни на UBS, ChatGPT е достигнал 100 милиона активни потребители месечно през януари, само два месеца след своя дебют. Това го превръща в най-бързо развиващото се онлайн приложение в историята.

Успехите на чатбота на OpenAI предизвикаха и ожесточаване на конкуренцията между технологичните компании. Google наскоро представи Bard, който има амбицията да се превърне в основен конкурент на ChatGPT.

А Microsoft, която е основен инвеститор в Open AI, представи собствен чатбот, базиран на алгоритъма на ChatGPT, който ще е част от новата версия на онлайн търсачката Bing.

В същото време обаче се засилват и опасенията относно новата технология. В някои тестове чатботовете на Google и Microsoft допуснаха сериозни фактологични грешки.

Потребителите на демонстрационната версия на Bing пък се оплакаха от агресивното поведение на изкуствения интелект и някои от доста спорните му изказвания.

Някои компании насърчават служителите си да използват ChatGPT в ежедневната си работа. Други обаче се тревожат за рисковете.

Банковият сектор, който работи с чувствителна информация за потребителите и се наблюдава внимателно от държавните регулатори, има допълнителен стимул да действа предпазливо. 

Училищата също ограничават използването на ChatGPT поради опасения, че може да се използва за измама при писането на домашни и решаването на задачи. Държавните училища в Ню Йорк забраниха използването на чатбота още през януари тази година.