Знаете ли, че джобните носни кърпички невинаги са квадратни или поне откакто Луи XVI постановява всички носни кърпички да са с дължина, равна на ширината им, пише The Guardian. 

В Лувъра има портрет от времето на Хенри IV, на който парижанка държи шестоъгълна джобна кърпичка. Производителите са тези, които карат краля да издаде указ за правоъгълността на джобната носна кърпа, пише darik.bg.

Рапърът Фарел Уилямс поема модна къща Louis Vuitton

Дори настоящото усъвършенстване на дизайна и оцветяването не се стреми наистина да промени формата на това, което сега се е превърнало в аксесоар към костюма. 

Носната кърпичка обаче невинаги е била общодостъпна. В едни други времена, тя е имала аристократично и политическо значение. 

Почина модният дизайнер Пако Рабан

В самото начало носната кърпа се превърна в отличителен белег на отбраното общество и умните млади гърци трябваше да решат дали да избършат челото си с носната си кърпичка, или просто с дрехите си.

Римляните, които били склонни да прекаляват с гръцките неща, носели не две, а няколко носни кърпи, за всяка от които имали различно име.

Нечестива екстравагантност

Носната кърпа пристига в Италия приз шестнадесети век, донесена там може би по-рано от неуморимия Марко Поло и внезапно става супер модерна. 

Оттам се разпространява във Франция и най-накрая в Англия, където се е смятала за нечестива екстравагантност от по-старото поколение. 

Популярни модни марки за премиум дрехи

Дворът на кралица Елизабет си навлече епитети и квалификации от страна на ирландски висши личности, за които които английските жени бяха заклеймени като варварки, които са готови да сложат в джобовете си това, което е докоснало ноздрите им.

По това време ирландците са използвали еднократни носни кърпи.

Вивиан Уестууд в снимки: От пънк до пионер и активист на модния подиум

Дори в нашите демократични дни носната кърпа изглежда от време на време носи със себе си социални различия. Днес обаче при липсата на такива често се гледа като на "недовършен" тоалет, защото това полезно парче плат се е превърнало в ценен аксесоар.