Главният изпълнителен директор на частния инвестиционен фонд Blackstone Стив Шварцман е получил 1.26 милиарда долара под формата на възнаграждения и дивиденти през 2022 г., съобщава Ройтерс.

Шварцман е получил повече от 1 милиард долара дивиденти от своите акции в Blackstone и заплата от 253.1 милиона долара, показват отчетите на фонда.

Goldman Sachs Group намали възнаграждението на своя изпълнителен директор Дейвид Соломон с 29% до 25 милиона долара за 2022 г., докато общото възнаграждение на изпълнителния директор на JPMorgan Chase Джейми Даймън остава непроменено на ниво от 34.5 милиона долара.

Шварцман, който беше сред най-видните представители на Уолстрийт в кампанията за преизбиране на Доналд Тръмп през 2020 г., каза през ноември, че няма да подкрепи Тръмп на изборите през 2024 г.

По-високите лихвени проценти, инфлацията, притесненията от рецесията и геополитическото напрежение от войната в Украйна попречиха на частните инвестиционни фондове като Blackstone да постигнат рекордна доходност.

Нетната печалба на Blackstone от продажби на активи спадна рязко с 55% до 366.9 милиона долара през четвъртото тримесечие.

Въпреки това компанията отчете печалба от 6.6 милиарда долара през 2022 г., което е със 7% повече спрямо предходната година. Фондът е разпраделил годишен дивидент от 4.4 долара на акция. 

Шварцман притежава около 230 милиона акции в Blackstone, според официалните данни. 

Blackstone приключи тримесечието с 974.7 милиарда долара общи активи под управление и декларира тримесечен дивидент от 91 цента на акция.

Фондът си беше поставил за цел да достигне 1 трилион долара активи до края на 2022 г., но заради сложната ситуация на финансовите пазари тази амбиция беше отложена за 2026 година.