Представете си, че закъснявате с няколко седмици с плащането на вноската за автомобила си. В някой горещ ден стартирате автомобила си, но установявате, че климатикът не работи.

Ако Ford си осигури патента, за който компанията е кандидатствала през август 2021 г. за "технология за изземване на превозни средства", собствениците на автомобили в САЩ, които пропускат плащания, може да установят, че важни функции на автомобила им не работят или пък може изобщо да не получат достъп до колата.

Технологията, която очаква одобрение, ще се активира дистанционно, ако шофьорите пренебрегват известията за просрочени плащания.

Заявлението, което носи името "Системи и методи за изземване на превозно средство," разкрива, че системата може дори да насочва автономно или полуавтономно превозно средство, така че да бъде качено на репатриращ автомобил или да се придвижи до наказателен паркинг, ако собственикът не реагира на няколко известия.

Патентът описва процес, който започва със загубата на някаква функционалност. Ако собсъвеникът продължава да не плаща, той или тя може да не получи достъп до автомобила си, въпреки че аварийното отключване чрез бордовата му камера може все още да е възможно.

Патентът също така описва как, ако не се намират в гараж, автономни или полуавтономни автомобили биха могли да се самоизземват, придвижвайки се сами до намиращо се наблизо място, за да се избягват стандартните конфронтации между собственика и хората, които идват да изземат превозното средство.

От изданието The Drive отбелязват, че Ford може и да не планира да разработва патента си скоро, но идеята автомобилът ви да си тръгне сам, защото сте пропуснали едно или няколко плащания, е обезпокоителна.

Ford засега е единственият автопроизводител, който се опитва да патентова нещо такова, но едва ли ще е последният.

Засега патентът на компанията е само предложение за улесняване на изземването на автомобили. Говорител на автопроизводителя е заявил пред New York Post, че Ford няма планове да внедрява технологията и че подаването на патенти за нови изобретения е стандартна бизнес практика.