Италианската марка Lamborghini произвежда едни от най-известните и най-желани суперавтомобили в света.

Малко хора обаче знаят, че раждането на тази легенда, всъщност, е свързано с недоволен клиент, който получава твърде надменен отговор от производителя на собствения му автомобил.  

Феручо Ламборгини е италински индустриалец, който натрупва състоянието си от производството на трактори. Той служи в механичния корпус на италианските военновъздушни сили по време на Втората световна война и умее да поправя двигатели. 

След края на войната през 1945 г. спасява част от армейския излишък, оставен от Съюзническите сили, и започва да строи трактори в малкия си гараж.

Скоро търсенето на мощните трактори Lamborghini става толкова голямо, че Феручо Ламборгини отваря нова модерна фабрика и се превръща в един от най-големите производители на селскостопанско оборудване в Италия. 

Този успех му позволява да отвори и втори завод, в който се произвеждат уреди за отопление и климатични системи. Така бившият военен механик става един от най-богатите хора в страната.

Той може да си позволи всичко, което пожелае, а една от големите му страсти са автомобилите.

Ламборгини притежава луксозни модели на Jaguar, Maserati, Mercedes и две коли на Ferrari – бяла за него и черна за жена му. Съединителите на Ferrari обаче непрестанно му създават проблеми и се нуждаят от постоянен ремонт.

Счупеният съединител за 10 лири, който поставя началото на една легенда

Проблемът продължава да се повтаря и в крайна сметка, Ламборгини решава да накара собствените си тракторни механици да го разгледат. Оказва се, че от Ferrari са използвали същия компонент на съединителя, който Феручо Ламборгини слага на своите трактори. 

Той обаче е възмутен, защото плаща по 10 лири за съединителите на трактора си, докато механиците на Ferrari го таксуват с по 1000 лири за смяна на същата част. Освен това е ужасен от мисълта, че производителят на най-скъпите спортни коли в Италия ги прави с части от трактори. 

Бесен от случилото се, Феручо Ламборгини посещава главния офис на Ferrari и иска да говори със самия основател на компанията Енцо Ферари. Когато изслушва жалбата му, Енцо Ферари троснато отговаря на Ламборгини, че проблемът не е в колата, а в шофьора.

И му дава съвет да се върне при тракторите си, от които разбира и да остави специалистите от Ferrari да правят това, което те умеят, а именно спортни коли. 

Обидата, нанесена на Феручо Ламбордгини, го вдъхновява да построи своя собствена спортна кола от висок клас. Подобно начинание обаче не е лесна работа - нито сега, нито преди 60 години. Но въпреки това първият автомобил с марката Lamborghini е произведен само за четири месеца. 

Как е възможно това?

За късмет на Ламборгини, малко по-рано в завода на Ferrari се разиграва и друга неприятна случка. Петима души от висшия мениджмънт на компанията влизат в офиса на Енцо Ферари в Маранело. Сред тях са Карло Чити, който е главен инженер, и Джото Бизарини, който е дългогодишен мениджър по разработките на компанията.

Те са много недоволни от факта, че съпругата на Енцо - Лаура Ферари, взема важни решения във фабриката и искат тя да спре да се меси в тяхната работа.

Енцо Ферари е бесен и вместо да поговори със своята съпруга за проблема, той уволнява служителите си още на място. Те незабавно започват конкурентен бизнес в Болоня и основават дизайнерска агенция за състезателни и спортни автомобили, наречена ATS.

Когато Феручо Ламборгини построява своята фабрика, той наема именно тези хора, с които проектира луксозен и бърз автомобил, който може да достигне скорост от 240 км/ч.

Първият модел излиза от фабриката му на 30 октомври 1963 г. и е кръстен Lamborghini 350 GT. 

Ламборгини избира за емблема на автомобилите собствения си зодиакален знак - телец. От този ден неговите возила се превръщат в едни от най-силните конкуренти на Ferrari. Малко хора знаят, че почти всички модели на компанията след това са кръстени на бикове, които са участвали в испанската корида.

Първата кола - 350 GT, се приема доста добре. 13 клиенти си я купуват веднага, още в края на 1963 г., а през следващите две години са произведени общо 120 бройки. Днес тези автомобили са безценни.

От първия пазарен успех до истинската автомобилна революция

350 GT почти не притеснява Енцо Ферари, защото фабриката на неговия конкурент все още е твърде малка. Но през 1965 г. отново идва време за автомобилно изложение в Торино, където Lamborghini предизвиква истинска революция в автомобилния свят. 

Култовият модел Lamborghini Miura, вдъхновен от Формула 1 и кръстен на известна испанска фамилия, занимаваща се с отглеждане на бойни бикове, е първият, при който двигателят е поставен зад водача.

Това е и първият сериен автомобил с централно разположен двигател. Феручо Ламборгини най-сетне разполага с кола, с която може да се изправи срещу Енцо Ферари след онази ужасна среща в Маранело.

Miura е пусната в производство през 1967 г., като са произведени общо 764 бройки до 1973 г.

Феручо Ламборгини умира на 20 февруари 1993 година в Перуджа, Италия, на 76-годишна възраст.