Кристен Хенри е един от най-младите хора в света, създали 3D принтирана къща.

По-малко от година след като завършва висшето си образование и става машинен инженер, тя работи с принтер, който построява къща с две спални в Лонг Айлънд, Ню Йорк.

Изграждането на жилището отнема 80 часа и е завършено за няколко седмици.

След като виждат как Хенри работи и настройва 3D принтера на Sq4d, компанията я повишава до главен технологичен инженер, когато е едва на 22 г.

Хенри сега е на 24 и се занимава с модифицирането и подобряването на работата на 3D принтера, така че строителите навсякъде могат да го използват за по-бързото и по-достъпно изграждане на жилища, което намалява натиска от недостатъчното предлагане на пазара в цялата страна, казва тя пред Insider.

"Технологията трябва да е достатъчно проста, за да бъде разбираема, но също така и достатъчно надеждна и сложна, за да се справя с всички предизвикателства, с които се сблъсквате на един строителен обект," казва тя.

Родена за инженер

Хенри мисли като инженер още от малка. Тя е средното от три момичета в семейството, а родителите ѝ са гимназиални учители.

"Винаги бях тази, която помага на баща ми с ръчния труд, работата с инструменти и всичко останало," казва Хенри.

Като дете тя поддържа списък с неща, които иска да подобри - от чадъри до хладилници. Тя дори успява да изобрети лопата за сняг, която отнема част от тежестта при работа, за да може майка ѝ, която има проблеми с гърба, да я ползва.

След като завършва училище, Хенри се записва Йейлския университет със специалност биомедицинско инженерство.

Влюбване в 3D принтирането

По време на втория семестър Хенри открива своето призвание в курс по 3D принтиране.

Когато студентите получават задание да направят умален макет на кампуса на Йейлския университет, повечето от тях принтират правоъгълни форми и евентуално триъгълна форма за покрив, Хенри обаче е вманиачена по детайлите.

"Извадих данни от снимки от въздуха, за да извлека детайли от кампуса," казва тях. "Принтирах тротоари и велосипеди, наистина ми харесваше и дадох всичко от себе си." Впоследствие тя сменя специалността си с машинно инженерство и продължава напред.

Хенри проектира малък 3D принтер със свой колега за проект по време на последната си година в университета.

"Искахме да наблегнем на новата тенденция за 3D принтирани жилища като начин за облекчаване на последиците от природни бедствия," казва тя. В сравнение с традиционните строителни методи, "3D принтираните къщи са огнеупорни, водоустойчиви и много по-здрави."

Хенри казва, че младите хора, които искат да променят света чрез инженерство, науки и технологии, трябва да не се притесняват да показват какво могат академично и професионално, дори и да се чувстват неловко или недостатъчно квалифицирани.

"Винаги има хора, които идват от престижни училища и са с различен произход. Моят основен съвет е да не се страхувате да се включите", казва Хенри.  

Когато започва образованието си в Йейлския университет, много от състудентите ѝ вече са посещавали курсове за напреднали в частни училища, но тя казва, че успява да навакса, като се впуска в работа.

"Много от състудентите ми вече бяха запознати с някои от нещата, но аз научих, че човек може да се научи на много неща, ако е ентусиазиран и не се страхува да си изцапа ръцете."