Джо Джебия съосновава Airbnb Inc. като компания, която помага на хората да отдават жилищата си под наем. Неговото ново начинание е да строи малки домове в дворовете на собственици на къщи.

Новият стартъп Samara планира да продава фабрично произведени студиа и едностайни апартаменти на собственици на къщи. Компанията са опитва да се възползва от по-облекченото законодателство и нарастващото търсене на достъпни жилища, предизвикано от повишаващите се цени на имотите и скачащите наеми.

Samara стартира първоначално в Калифорния, който е един от щатите, опитващи се да увеличат предлаганите жилища, като облекчават изискванията за допълнителни жилищни постройки. Скромните жилища се намират в същия парцел, където е еднофамилният дом, а в Калифорния те могат да бъдат с минимална площ от 14 кв. м.

Щатът позволява на собствениците на къщи да изграждат подобни допълнителни жилищни постройки в дворовете си, въпреки че Асоциацията на собствениците на жилища го забранява. 

Компанията се надява впоследствие да разшири дейността си и извън Калифорния. Тя залага на това, че задълбочаващият се недостиг на жилища и нарастващата популярност на дистанционната работа ще увеличат необходимостта от допълнителни жилищни постройки.

Тъй като не могат да си позволят собствена къща, много американци се нанасят в преустроени гаражи или къщи за гости, а домакинствата, в които съжителстват по няколко поколения, се увеличават.

Междувременно, хората, които работят от дома, е по-вероятно да имат нужда от допълнително пространство, далече от шумни деца и други неща, които отвличат вниманието им.

“Работата от дома поне веднъж в седмицата промени фундаментално отношението на хората към дома им,” казва Джебия.

Началите цени на допълнителните постройки на Samara ще варират от 299 000 долара за студио с площ 40 кв. м до 339 000 долара за жилище с една спалня с площ 51 кв. м в района на Санфранциския залив. Цените ще бъдат малко по-ниски в Южна Калифорния, казват от компанията.

Джебия, който е съосновател на компанията заедно с Майк МакНамара - бившия главен изпълнителен директор на производителя на електроника Flex Ltd., казва, че жилищата ще се изграждат в заводи от компания за модулно строителство. Samara ще ги проектира и продава.

Компанията също така ще се занимава с молбите за разрешителни за строеж и монтирането на постройките. Малките жилища са оборудвани със слънчеви панели на покрива, които са проектирани така, че да задоволяват цялостно енергийните им нужди.

Samara не е първата компания, която предлага такива жилища, като вече има конкуренция, най-вече в Калифорния. През 2021 г. щатът е издал близо 20 000 разрешителни за строеж за подобни допълнителни постройки, в сравнение с 12 520 през 2019 г. и едва 1 160 през 2016 г.

Samara също така ще трябва да се бори с трудните икономически условия. Строителните разходи в момента са високи, а инфлацията, повишаващите се лихви и отслабващият имотен пазар намаляват покупателната способност на собствениците на жилища.

41-годишният Джо Джебия завършва Училището по дизайн в Роуд Айлънд преди да стане съквартирант с Брайън Чески в Сан Франциско през 2007 г. Двамата напускат работа през същата година и основават Airbnb през 2008 г.

Samara стартира през 2016 г. като подразделение за проучване и дизайн на Airbnb. Джебия казва, че започва да работи по концепцията за малките жилища с МакНамара още докато е в Airbnb.

“Стигнахме до етап, в който осъзнахме, че това трябва да е отделна компания. Така по-рано тази година се изнесохме от Airbnb,” казва Джебия.

През юли Джебия обяви, че напуска поста си в Airbnb. Samara в момента е независим стартъп, въпреки че Airbnb притежава миноритарен дял, според Джебия.