Ръждясалите останки от заседналата и преобърната в река в южната част на Ирак яхта, коятo някога е принадлежала на Садам Хюсеин, продължава да напомня за неговото твърдо управление, което приключи с оглавяваната от САЩ инвазия през две десетилетия.

Дългата 121 метра al-Mansur, символ на богатството и влиянието на Садам при построяването си през 80-те години, днес е дестинация за туристи и рибари, които се качват върху нея, за да си направят пикник и да пият чай.

"Когато яхтата беше собственост на бившия президент, никой не можеше да я доближи," казва пред Reuters рибарят Хюсеин Сабахи, който се наслаждава на чаша чай върху яхтата след дълъг и изморителен ден по реката.

Няколко седмици след началото на инвазията на 20 март 2003 г. Саддам издава заповед яхтата, на която той никога не се е качвал, да потегли от пристанищния град Ум Каср за Басра, където да бъде съхранявана.

Тя обаче става мишена на предвожданите от САЩ въоръжени сили и по-късно, докато се разпада, се преобръща в Шат ал-Араб.

По време на хаоса, който настъпва след падането на Саддам, яхтата е разграбена, като почти всичко, което може да се вземе - от полилеите и мебелите до части от металната ѝ структура, е взето.

Това е една от трите яхти, притежавани от Саддам, като тя е с капацитет за до 200 гости и е оборудвана с площадка за хеликоптер.

През 2003 г. щатските власти твърдят, че Саддам и неговото семейство може би са натрупали 40 млрд. долара неправомерно придобити средства.

Друга от неговите яхти на име Basrah Breeze беше превърната в хотел в Басра.

Въпреки че според някои иракчани останките от яхтата трябва да бъде запазени, правителствата не отделяха средства за възстановяването ѝ.

"Тази яхта е като ценно бижу, като рядък шедьовър, който пазите у дома," казва Захи Муса, морски капитан, който работи в министерството на транспорта на Ирак. "Мъчно ни е, че тя изглежда по този начин."