В горещите, блестящи пустинни пясъци в западната част на Катар нещо извънземно, колосално и много странно се извисява над хоризонта.

Привидно няма логика в появата на четири гигантски монолита, простиращи се в далечината по безплоден коридор между ниски варовикови скали.

И въпреки това тези метални нашественици странно се чувстват като у дома си в суровия пейзаж – добавяйки величествено измерение към това кътче от територията на малката нация от Персийския залив.

Стоманените плочи, разположени през километър пустиня на полуостров Зекрит в Катар, са дело на Ричард Сера - американски художник, известен със създаването на внушителни скулптури от метал.

Озаглавени „Изток-Запад/Запад-Изток“, забележителностите, които се издигат на височина до 16.7 метра, са инсталирани през 2014 г., след като Сера е помолен от катарските кралски особи любители на изкуството да остави своя отпечатък в страната им, пише CNN Travel.

Няколко години по-късно монолитите все още се изправят на местата си. Поизцапани от ръжда и издраскани с графити, но не по-малко внушителни.

Неясно местоположение

Вперили погледи в празния терен, тези стражи изглеждат така, сякаш ще просъществуват вечно.

За създателя им неясното местоположение в дестинация, където летните температури могат да достигнат 50 градуса, е едновременно източник на вдъхновение и загриженост.

„Това е най-удовлетворяващото нещо, което някога съм правил“, казва творецът пред Independent по време на инсталирането на монолитите. „Това е творба, която наистина бих искал да бъде видяна, но не знам дали ще стане.“

Оказва се, че Сера няма причина да се тревожи.

Въпреки че едва ли е пренаселен, „Изток-Запад/Запад-Изток“ се превръща в място за поклонение както за местни жители и туристи, така и за почитатели на изкуството, влизайки в списъка със задължителни дейности в катарската пустиня, като трип из дюните, посещение на бедуински лагер и преход с камили.

Стигането до там обаче не е лесно. Най-близката магистрала е на повече от пет километра. Няма път, водещ до скулптурата, а пътеките, които пресичат близката пустиня, не са ясно обозначени.

Шофьорите имат нужда от превозно средство с висока проходимост, което обикновено не се предлага под наем за самостоятелно шофиране в Катар. Вариантът е туристите да се присъединят към организирано пътуване.

Лабиринт

Въпреки размерите си, "Изток-Запад/Запад-Изток" не се вижда от главния път. Единствената следа към отбивката е указателна табела, прозаично сочеща пътя към „Подземен подлез на камилите № 7“.

Следва внимателно избиране на маршрут през лабиринт от изровени следи в пясъка, покрай случайни лагери.

Това е изключително неподходящо място да спукате гума или колата ви да аварира - има малко други превозни средства и, освен гущери и може би изгубена камила, почти никакви живи същества.

Въпреки това, когато видите скулптурите, ще разберете, че всичко си заслужава - особено за феновете на класическия научно-фантастичен филм "2001: Космическа одисея".

Тъй като са разположени на интервали от 250 метра по права линия, те се издигат бавно от хоризонта, като всеки от тях превъзхожда следващия в умишлен трик със сетивата.

Глас на неподчинение

Трудно е да добиеш истинско усещане за мащаба им, освен ако наоколо няма други хора, но си струва да направиш петминутно изкачване до върха на близките скали, откъдето се разкрива гледка към всички монолити, простиращи се към морето.

И ако температурите не са твърде непоносими, изминаването на целия километър, на който се простира скулптурата, е задължително.

Страхът на Сера от липса на посетители е очевидно неоснователен, ако количеството графити, надраскани върху металните плочи през годините, се вземе предвид. Въпреки че едва ли са подобрение, те се превръщат в част от произведението на изкуството.

По време на посещение на CNN през 2014 г. някои от графитите просто декларират „Бях тук“, други са повод за артистичен дебат или национална гордост, а някои от по-скорошните допълнения от местни изразяват неподчинение.

Въпреки че има какво да се види в „Изток-Запад/Запад-Изток“, произведенията на изкуството не са единствената атракция, която полуостров Зекрит може да предложи.

Пустинни гъби

Кратък път с кола на запад води до биосферния резерват Al Reem - защитена от ЮНЕСКО зона, която е дом на газели, орикс, скопа и друга рядка пустинна фауна.

Налице са и още местни странности.

Например Филм Сити - укрепен малък град, който стои празен в пустинята, а катарското знаме се развява на върха на най-високата му кула. Портите обикновено са отворени и посетителите могат да спрат, да разгледат и, ако имат късмет, да споделят чаша сладък чай с охранителя.

Мястото е построено като снимачна площадка и се появява от време на време в арабски драми, беше и в рекламите на Световното първенство по футбол през 2022 г., домакинствано от страната.

Малко по-мистериозни – поне на външен вид – са „пустинните гъби“ на Катар.

Тук вековете на ерозия са издълбали варовикова чаша, превръщайки скалите в красиви, подобни на гъби форми. Една забележителна особеност, известна като „скала-чадър“, е остров от изветрял камък, покрит с недостъпна сграда.

Тези и други малки структури в котловината са пресъздаване на традиционни убежища, използвани за съхранение на фурми.

Тези дни те са само последната спирка в обиколката на една от най-необичайните дестинации в Арабския залив.

Или красив фон за нощен къмпинг под звездите, разказващ истории за пустинните странности.