НАСА обмисля използването на лазери и управлявани от Земята „космически влекачи“ за премахване на отпадъците в орбитата на планетата, съобщава Forbes.

Някои експерти смятат, че около Земята има трилиони останки, които се задържат в обрита и застрашават сателитите и останалите космически апарати. 

Предполага се, че около планетата обикалят поне 100 трилиона парчета "космически боклук".

Според НАСА, наземни и космически лазери могат да се използват за изтласкването на космическите отпадъци извън орбитата на Земята.

Другият възможен метод включва космически влекачи - кораби, които могат ръчно да преместват обекти. Ракетите също са потенциален вариант за разрешаването на проблема.

Премахването на космическите отпадъци е необходимо, тъй като боклукът в орбитата на Земята представлява заплаха за орбиталните спътници и изходящия космически трафик, казват още от НАСА.

С отстраняването на 100 000 парчета от тези остатъци, могат да се избегнат потенциални щети за приблизително 23 милиона долара.

По-големите отломки може да изискват използването на ракети, въпреки че тази опция е една от най-сложните и най-рисковите, според учените. Те смятат, че най-удачно би било използването на наземни или космически лазери за по-малките отломки и космически влекачи за по-големите.

НАСА предполага, че усилията за облекчаване на проблема могат да постигнат нетни ползи за по-малко от десетилетие, след като се вземе решение за конкретния метод. Какъвто и подход да се избере обаче, той ще изисква сътрудничество с правителството и военните на САЩ.

Според Европейската космическа агенция, има 130 милиона парчета космически отпадъци, които в момента се следят в орбитата на Земята, но, според НАСА, броят им е многократно по-голям, тъй като някои от тях не са проследими.  

Космическите отпадъци се превърнаха в нарастващ проблем за орбиталните сателити, тъй като все повече обекти се изстрелват от Земята. От 1957 г. насам е имало 6370 изстрелвания на ракети, които са поставили повече от 15 000 сателита в орбитата на Земята, според Европейската космическа агенция. 

Частите от отломки са резулатат от различни събития, включително разпадане на апарати, експлозии и сблъсъци на космически кораби. Натрупването на космически отпадъци е подобно на пластмасовото замърсяване в океаните, което се е увеличавало с времето.