Внезапният фалит на щатската Silicon Valley Bank насочи вниманието към размера на гарантираните депозити в САЩ, който е до 250 000 долара.

Когато звездата от НБА Янис Адетокунбо научава за този лимит за първи път, той открива сметки в половин дузина банки, за да защити състоянието си.

Адетокунбо пристига в САЩ преди десетилетие на 18-годишна възраст и отива в банката, за да си открие сметка, разказва той пред Bloomberg. "Нямах пари като дете, затова ги попитах дали парите ми са на сигурно място?", спомня си той.

След като разбира за лимита от 250 000 долара за гарантирани депозити, Адетокунбо бързо отваря сметки в "пет, шест, седем" банки.

През миналата година милиардерът собственик на отбора от НБА Милуоки Бъкс, в който играе Адетокунбо, Марк Ласри споделя как е реагирал, като разбрал за множеството банкови сметки на играча.

"Казах му, че не може да има сметки в 50 различни банки и че ако JPMorgan фалира, малките банки, в които си е отворил сметки, също ще фалират", разказва Ласри. След това милиардерът му посочва няколко неща, в които да инвестира, в това число щатски държавни облигации.

Ласри казва също така, че опасенията на Адетокунбо по отношение на предпазването на неговите средства вероятно произхождат от детството му в Гърция.

Страната претърпя дългова криза в средата на миналото десетилетие, което предизвика страхове у гражданите, че банковите им депозити може да бъдат иззети или изгубени.

В последните години Адетокунбо следва препоръките на Ласри и други финансови съветници. "Има много по-умни начини да предпазвате парите си," казва той пред Bloomberg, допълвайки, че стратегически е разширил портфейла си от пандемията насам.

Адетокунбо разполага с достатъчно пари, които да пази и мобилизира. Според изчисления на Forbes, той е заработил 81 млн. долара на игрището и извън него през миналата година.

От изданието го нареждат на 10-о място сред най-високо платените спортисти в света, като пред него са имена, като Лионел Меси (130 млн. долара), Леброн Джеймс (121 млн. долара) и Том Брейди (84 млн. долара).

"Гръцкият чудак", както наричат Адетокунбо отвъд океана, наскоро си партнира с главния изпълнителен директор на Calamos Джон Кудонис по борсово търгуван фонд за ESG инвестиции.

Федералната корпорация за гарантиране на депозитите в САЩ (FDIC) пое контрол над SVB и Signature Bank през миналия месец, след като двете банки изгубиха сериозна част от депозитите си и се намеси, като гарантира всички спестявания в тях, за да предотврати подобно развитие и при други банки.

Популярни инвеститори, като Бил Акман и Марк Кюбан, призоваха агенцията да премахне временно лимита от 250 000 долара за гарантирани депозити, за да предотврати по-нататъшни масови тегления и още банкови фалити.