Петролът отчита лек ръст в началото на търговията във вторник, подкрепен от изненадващото намаляване на добива от страна на ОПЕК+.

Изглежда, че опасенията от забавяне на глобалния икономически растеж не са достатъчни, за да доведат до нови разпродажби на суровината. 

Цената на петррола достигна най-високите си нива от януари в понеделник, след като Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници от формата ОПЕК+ неочаквано заявиха, че ще намалят добива с над 1.6 милиона барела на ден.

Фючърсите на петрола от сорта брент се повишиха с 0.2% тази сутрин, до 85.03 долара за барел. С толкова посткъпнаха и тези на американския суров петрол, като се търгуват на 80.58 долара за барел. И двата договора скочиха с над 6% в предходната сесия.

Междувременно, икономическите данни от САЩ, Европа, Япония и Обединеното кралство показаха, че през март производствената активност в най-големите икономики в света се е свила.

По-слабата от очакваното статистика за производствената активност в Китай също породи съмнения относно това дали търсенето на петрол ще се възстанови достатъчно бързо тази година.

Производственият сектор на Китай, който е предварителен индикатор за "здравето" на втората най-голяма икономика в света, е изправен пред сериозни предизвикателства, свързани със забавянето на задграничното търсене, на фона на влошаващите се икономически условия в световен мащаб.

Това, съчетано с опасенията, че по-високите цени на горивата ще повишат инфлацията, засилва вероятността от ново затягане на паричната политика от страна на големите централни банки.

Петролът все още отчита лек спад от началото на годината, след като през март сътресенията в банковия сектор предизвикаха масови разпродажби. Загубите обаче бяха възстановени до голяма степен в последните две седмици.

Златото отстъпи с 0.2% в сутрешната търговия, но все още остава близо до нивото от 2000 долара за тройунция.

Ценният метал се приема за актив "убежище" във времена на несигурност, което е основната причина за поскъпването му през последните няколко седмици, на фона на банковите сътресения и очакванията за рецесия в много от водещите световни икономики. 

От началото на годината ценният метал поскъпва с близо 9 на сто.