Повече от половината от всички биткойни в обращение не са били обект на транзакции през последните две години, по данни на криптоплатформата Glassnode, цитирани от Coin Telegraph. 

Общо 53% от циркулиращите биткойни са били неактивни през този период, което е нов исторически рекорд за този специфичен показател.

Това означава, че един от всеки два биткойна в обращение не се е "движил" през последните две години.

А около 2.7 милиона биткойни на стойност 76 милиарда долара (14% от всички в обращение) не са пипани от десетилетие. Според експертите, цитирани от изданието, тези токени може да са забравени от своите собственици или да са в ръцете на изключително дисциплинирани инвеститори. 

Други имат различно тълкуване - че неактивните биткойни са купени, когато криптовалутите са били на най-високото си ниво и в момента притежателите им чакат подходящия момент, за да ги продадат. 

На 10 април 2021 г. биткойнът се търгуваше за над 60 000 долара за брой.

Междувременно, ключовата дума „биткойн“ наскоро оглави списъка с най-популярните думи за търсене в САЩ, което предполага, че напоследък американците проявяват по-голям интерес към тази тема.

Терминът надмина други популярни ключови думи и личности, като бившия президент на САЩ Доналд Тръмп и музикалната легенда Елвис Пресли.

Увеличаването на интереса беше продиктувано и от новината, че Федералният резерв на Съединените щати се подготвя за пускане на системата за плащания FedNow. Правителството обяви, че платформата за незабавни плащания се очаква да бъде онлайн през юли тази година.