Учени от Далекоизточния федерален университет (ДВФУ) откриха в Японско море устойчиви на замръзване бактерии, разграждащи нефта.

В бъдеще това ще помогне за създаването на биопрепарат за почистване на водата от нефтено замърсяване, съобщиха от ДВФУ, цитирани от darik.bg.

Какво е скарлатина: Всичко, което трябва да знаете

"В рамките на мащабно проучване учени от Института за световния океан на ДВФУ откриха в Японско море бактерии, които за първи път показаха способността си да разграждат нефт.

В допълнение към изучаването на видовото разнообразие на микроорганизмите, окисляващи въглеводороди, учените проведоха изследване, при което установиха висока способност на откритите бактерии да разграждат различни нефтени съединения при ниски температури", се казва в съобщението.

Създадоха специални бактериални колонии за унищожаване на раковите клетки

Нетипичните "вкусови предпочитания" са идентифицирани при 12 вида бактерии, сред които Idiomarina maritima, Gracilibacillus massiliensis,Lechevaleria flava, Jeotgalibacillus marinus и други.

Дешифрирането на генома на изолираните бактерии ще позволи по-точното разбиране на механизмите на гените и ензимите, участващи в разграждането на нефта в моретата на Далечния изток.