Най-популярната криптовалута с невероятно представяне от началото на 2023 г - във вторник биткойнът премина границата от 30 000 долара за първи път от юни миналата година.

Ръстът му от началото на 2023 г. вече е над 80%, което е доста повече от този на останалите популярни активи. Индексът Nasdaq 100, например, обединяващ в себе си най-големите технологични компании, бележи повишение от 15 на сто за същия период.

Зад поскъпването на биткойна през настоящата година стоят няколко причини. На първо място, пише New York Times, е политиката на Федералния резерв, повишил лихвите през последната година общо девет пъти.

Криптоактивите отчетоха спад преди година, когато централната банка на САЩ започна да повишава лихвите, но много скоро започнаха възходящото си движение.

Много от инвеститорите залагат, че Фед ще повиши лихвите само още 1 или 2 пъти до края на 2023 г., с което да овладее инфлацията в най-голямата икономика в света. 

Биткойнът беше най-големият печеливш и от банковите проблеми в САЩ. Криптовалутата е добавила 45% към стойността си след фалита на Silicon Valley Bank през март.

Поддръжници на дигиталните валути са на мнение, че това е поредното доказателство, че част от инвеститорите влагат свободните си средства в криптовалути.

Поскъпването при етера от началото на годината надхвърля 60%.