Все повече райони в Съединените щати легализират употребата на марихуана, но това не дава на пазара на недвижими имоти толкова силен тласък, колкото преди 11 години.

Тогава Колорадо привлече много купувачи на жилища, нетърпеливи да започнат бизнес с легализирания канабис. 

В същото време обаче, легализацията на марихуаната изглежда и не вреди на стойността на жилищата, според доклад на Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти, цитиран от Realtor. 

И тъй като все повече щати легализират марихуаната за развлекателна и медицинска употреба, наемодателите изглежда също разхлабват ограниченията, позволявайки на наемателите да отглеждат растението, а в някои случаи - и да пушат в апартаментите си.

Докладът се основава на проучване сред около 3300 агенти за недвижими имоти, проведено през март тази година.

В 21 щата и Вашингтон, окръг Колумбия, марихуаната е легална както за медицинска, така и за развлекателна употреба. 16 щата са я легализирали единствено за медицинска употреба.

Около 27% от имотните брокери в щатите, в които в последните пет години са разрешени както медицинската, така и развлекателната марихуана, са отбелязвали клаузи в договорите за наем, ограничаващи отглеждането на канабис.

Това е спад от 44% през 2021 г., което означава, че все по-малко наемодатели прилагат такива ограничителни клаузи.

Въпреки това, в същите щати много мениджъри на имоти продължават да прилагат подобни клаузи. Около две трети ограничават пушенето на канабис в имотите, въпреки че това е спад спрямо 76% преди две години.

На въпрос дали усещат увеличение на престъпността в близост до магазините за марихуана, 69% от анкетираните твърдят, че не са забелязали промяна. 28% казват, че са усетили увеличение на престъпността, но в същото време действителната престъпност се е увеличила само с 18%.

Според анализаторите, цитирани от Realtor, това илюстрира продължаващата стигма относно употребата на марихуана.

В щатите, където марихуаната е легална най-дълго, само 13% от професионалистите в областта на недвижимите имоти виждат спад в стойността на жилищните имоти в близост до търговските обекти за легален канабис. Има и 5%, които отчитат увеличение.

Повечето респонденти твърдят, че не са имали проблеми с продажбата на имот, който е използван за отглеждане на канабис. Делът им варира от 69% до 75% в различните щати.