Светът ще впери поглед в церемонията по коронацията на крал Чарлз III на 6 май, която ще бъде пропита от древни традиции.

По света обаче има и други монархии, които могат да се похвалят със също толкова изключителни моменти.

От корони от телешка кожа до трон, който е толкова свещен, че на него никога не се сяда, ето как някои от запазилите се до днес монархии отбелязват своите нови крале и кралици.

Благословена вода

Крал Чарлз III ще бъде помазан със свещено масло, направено по тайна рецепта. Архиепископът на Кентърбъри помазва главата на краля, гърдите и ръцете му - това е считано за най-святата част от церемонията, която подчертава духовния статут на суверена, който също така е и глава на Английската църква.

В Тайланд подобна част от церемонията включва поливане с вода на новия монарх, за да бъде "прочистен" и помазан.

Водата се събира от над 100 източника в страната между 11:52 и 12:38 часа местно време - специална част от деня, според тайландската астрология, а след това се благославя с будистки церемонии.

Столове, които са прекалено свещени, за се седи на тях

Крал Чарлз ще седи на древния Стол за коронация през по-голяма част от церемонията.

Той е изработен от дъб и е на повече от 700 години, като се смята, че това е най-старата мебел в Обединеното кралство, която все още се използва за първоначалното си предназначение.

Под стола ще бъде Камъкът на съдбата - исторически символ, използван при коронацията на шотландските крале.

Асантехене се намира владетелят на региона Ашанти в Гана от 18-и век. Най-свещеният предмет в културата на Ашанти е Златният стол, известен като Сика Дуа Кофи, който се смята, че представлява "душата" на хората от Ашанти.

Столът е толкова свещен, че никой няма право да сяда на него, дори и монархът, така че по време на коронацията новият Асантехене бива повдигнат и се надвесва над стола, но без да сяда на него.

През 1900 г. британският губернатор на Златното крайбрежие сър Фредерик Ходжсън настоява да седне на Златния стол и разпорежда на войниците да го намерят.

Това предизвика бунт, предвождан от кралицата майка. Тя е победена, а Асанте анексирани от Великобритания. Тяхната монархия е възстановена едва през 1935 г.

Покривала, завеси и плат

Помазването на британския монарх се счита за толкова свещено и тайно, че над него има покривало, което го скрива по време на тази част от церемонията. След това събралите се извикват "Бог да пази Краля!"

При възкачването на трона на японския император има сходни моменти. По време на церемонията лилавите завеси се отдръпват и разкриват императора, който стои пред трон, а до него има древен меч и бижу.

Той прочита официална прокламация, облечен в жълто-оранжева церемониална роба, носена само от императори в специални случаи. След това има провиквания "Банзай!", което означава "да живее императорът".

Пера и лъвски кожи

Британският монарх носи специална роби за коронация. При влизането си в Уестминстърското абатство суверенът, който предстои да бъде коронован, носи дълга червена роба, с ръчно бродирана златна дантела и подплатена със скъпа бяла кожа от хермелин.

Той носи различна роба в края на церемонията. При коронацията на кралица Елизабет Втора през 1953 г. тя носи дълга седемметрова копринена рокля, като бродирането на емблемите на Обединеното кралство и Британската общност с 18 вида златни и сребърни конци отнема 3 500 часа.

Кралят на Зулусите е един от най-влиятелните от осемте монарха на Южна Африка и също носи специално облекло по време на коронацията си.

При традиционната церемония на зулусите суверенът влиза в свещено заграждение за добитък, за да призове подкрепата на своите предци и носи кожа на лъв, който е убил сам, за да докаже, че е избраният.

По време на церемонията за своята коронация през 2022 г. крал Мисузулу ка Звелитини носеше леопардова кожа и пера при получаването на сертификат от президента на Южна Африка.

Корони от телешка кожа

Короните са един от най-важните елементи на всеки ритуал по коронация. Те представляват визуален символ, който отбелязва монарха като владетел.

В Обединеното кралство крал Чарлз III ще бъде коронован с Короната на Свети Едуард, направена от солидно злато с рубини и сапфири. Това е единственият случай по време на неговото управление, в който короната ще бъде използвана.

Към края на церемонията крал Чарлз ще постави тежащата над 1 кг имперска държавна корона, която също е използвана за официални случаи, като откриването на Парламента.

В Лесото на главата на новия монарх по време на коронацията се поставя лента от телешка кожа и перо. По време на церемонията с песни и танци той също така носи традиционни животински кожи и синя туника с бродиран златен крокодил.

Короноването на настоящия монарх Летсие III се провежда на стадион в столицата Масеру. На него присъстват крал Чарлз и Нелсън Мандела, който по това време е президент на Южна Африка.