Стойността на акциите на Chegg се срина, след като компанията за образователни технологии обяви, че ChatGPT вреди на нейния растеж.

“През първата част от годината не отчитаме забележим ефект от ChatGPT върху ръста на нашите клиенти,” заяви главният изпълнителен директор Дан Росенуийг.

“От март обаче отбелязваме значителен скок в интереса на учениците към ChatGPT. Вече смятаме, че това оказва ефект върху темповете на увеличение на новите ни клиенти.”

Компанията, която предлага на клиентите си помощ с изготвянето на домашна работа и онлайн обучение, обяви, че приходите ѝ ще бъдат между 175 млн. и 178 млн. долара през настоящото тримесечие - доста под средните очаквания на анализаторите, участвали в проучване на FactSet, които прогнозираха 193.6 млн. долара.

Акциите на Chegg затвориха с понижение от 48.41% на цена от 9.08 долара за брой вчера.

Иначе Chegg обяви по-добри от очакваните резултати за приходи и печалба, като печалбата на акция е 27 цента при очаквани 26, а приходите са 188 млн. долара при прогнозирани 185 млн. долара.

След публикуването на резултатите анализаторът в Morgan Stanley Джош Баер понижи очакваната от него цена за акциите на компанията от 18 на 12 долара. Той заяви, че изкуственият интелект (AI) “напълно е засенчил” резултатите.

От Jefferies също занижиха прогнозата си за цената на акциите на Chegg от 25 на 11 долара.

Chegg разработва собствен AI product на име CheggMate, който се очаква да помага на учениците с тяхната домашна работа.

Продуктът се създава в сътрудничество с OpenAI, която стои и зад ChatGPT. Анализаторът в Jefferies Брент Тил обаче казва, че ефектът от него е несигурен.