За първи път в историята учените станаха свидетели на момента, в който умираща звезда поглъща планета - съдба, която, в крайна сметка, очаква Земята.

Докато астрономите и преди са виждали планети точно преди или след като са погълнати от звезда, това е първият път, в който е наблюдавана смърт на планета, според екип от учени от Масачузетския технологичен институт, Харвардския университет и Калифорнийския технологичен институт.

„Фактът, че планетите в Слънчевата система ще бъдат погълнати от Слънцето в бъдеще е нещо, което прочетох за първи път в гимназията, така че е сюрреалистично да осъзная, че може би сме открили първия пример за подобно събитие в реално време,“ казва водещият автор на изследването Кишалай Де, постдокторант в Масачузетския технологичен институт, пред CNN.

Процесът включва издуването на звезда до милион пъти над първоначалния й размер, поглъщайки всяка материя след себе си. Астрономите наблюдават това като светкавица, последвана от по-дълготраен сигнал, който по-късно заключават, че е причинен от звездата, поглъщаща планета.

Смъртта на планетата се случва на около 12 000 светлинни години в съзвездието Орла, като тя е с размерите на Юпитер, посочват изследователите. Те наблюдават явлението през май 2020 г., но им отнема година да разберат какво, всъщност, са видели.

Констатациите им са публикувани в списание Nature.

Да видиш бъдещето на Земята

Комбинирайки данни от няколко обсерватории и чрез използването на инфрачервена камера учените откриват, че наблюдаваният процес не е сливане на една звезда с друга, а поглъщане на планета.

В бъдеще ще могат да бъдат наблюдавани много подобни събития, тъй като учените са на прага на революция в инфрачервената астрономия. В резултат на това те се надяват да обогатят знанията си в сферата.

„Един от ключовите признаци, идентифициран от нас, е дълготрайното инфрачервено сияние след оптичното изригване“, казва Де. „В близко бъдеще се надяваме да използваме инфрачервеното излъчване като начин за идентифициране на всяка една планета, погълната от нашата Галактика“.

Нашата собствена планета ще има същата съдба, но не и след 5 милиарда години, казват изследователите. 

„Ако друга цивилизация ни наблюдава от разстояние 10 000 светлинни години, докато Слънцето поглъща Земята, те ще видят внезапно изсветляване на звездата, докато изхвърля материал, след което образува прах около него, преди да се върне обратно към това, което е,“ заключава Де.