Астрономи откриха необичайно голяма планета, обикаляща около малка звезда, разположена на около 280 светлинни години от Земята.

Неочакваният размер на новооткрития свят, наречен TOI 5205b, кара учените да го нарекат „забранената планета“.

Приблизително с размера на Юпитер, той е забелязан от изследователи, използващи сателит на НАСА. Юпитер е най-голямата планета в нашата слънчева система, уточнява CNN.

Мисията за лов на планети, стартирала през 2018 г., изследва светлината на най-близките и най-ярки звезди, за да открие спадове в тяхната светлина, което предполага, че има планети, обикалящи около тях. Така са открити хиляди потенциални планети.

Екзопланетата обикаля около звезда червено джудже, наречена TOI-5205, която е около 40% от размера и масата на нашето слънце и с температура около 3127 градуса по Целзий, в сравнение със средната за слънцето от 5527 градуса.

Звездата е по-малка, по-хладна и по-червена от нашето слънце. Тези тъмни звезди, намерени М джуджета, са едни от най-разпространените във Вселената и през последните години астрономите откриват, че е по-вероятно да имат планети, обикалящи около тях.

Но учените не очакват толкова малки звезди да бъдат домакини на толкова гигантски планети, което доказва изследването на планетарната система TOI-5205. Проучване, описващо констатациите на учените, е публикувано в The Astronomical Journal.

„Звездата-домакин - TOI-5205, е около четири пъти по-голяма от Юпитер, но по някакъв начин е успяла да формира планета с размерите на Юпитер, което е доста изненадващо“, казва авторът на изследването Шубам Канодиа от Института за наука Карнеги във Вашингтон.

Астрономите откриват няколко газови гигантски планети, обикалящи около по-стари звезди M джуджета, но TOI 5205b е първият газов гигант, открит около звезда M джудже с ниска маса.

Изследователите сравняват планетата с грахово зърно, обикалящо около лимон. В нашата слънчева система Юпитер може да се сравни с грахово зърно, обикалящо около грейпфрут (заместващ нашето слънце).

Когато TOI 5205b пресича орбитата на своята звезда, планетата блокира 7% от нейната светлина.

Откриването на планетарната система предизвиква различни теории за формирането на планетата. Звездите се образуват от масивни облаци газ и прах в космоса. Остатъчният материал от тях се върти около звездата и създава диск, където се раждат планетите.

„Съществуването на TOI-5205b разширява това, което знаем за дисковете, в които се раждат тези планети“, казва Канодиа.

„Ако няма достатъчно скалист материал, за да се образува първоначално ядро, дискът се изпарява и не се създава планета газов гигант. И все пак – въпреки тези перипетии, TOI-5205b се формира.

Въз основа на нашето текущо разбиране за формирането на планета, TOI-5205b не би трябвало да съществува. Затова я определяме като „забранена“ планета“, казва ученият.

Изследователите възнамеряват да наблюдават планетата и в бъдеще с помощта на космическия телескоп James Webb, който може да открие дали TOI-5205b има атмосфера и да разкрие повече от тайните й на образуване.

Наблюденията вече намекват за наличието на повече такива планети, което предполага, че TOI-5205 b – макар и определено да е по-различна, не е единствената.