Скоро след обединението си с KBC Банк, Обединена българска банка, част от белгийската финансова група KBC, възобнови една от най-популярните дарителски кампании в България – „Избери, за да помогнеш“. 

Инициативата има 14-годишна история и е реализирана всяка година от 2009 г. насам без прекъсване от българското поделение на австрийската „Райфайзен банк интернешънъл“.

След придобиването ѝ от KBC Груп и след вливането ѝ в ОББ, наследник на местната дарителска кампания стана новата Обединена банка, която възнамерява да продължи „Избери, за да помогнеш“ като свой значим ангажимент към обществото.

Новото 14-о издание на „Избери, за да помогнеш“ е посветено на пострадалите при земетресенията в Турция и Сирия, при които над 5 милиона възрастни и деца останаха без дом, по данни на ООН. 

Даренията ще бъдат разпределени поравно между две организации, които помагат активно в овладяването на хуманитарната криза – UNICEF България и Българския червен кръст.

Средствата ще осигурят здравна и психосоциална помощ на пострадалите семейства, възможност на засегнатите да възстановят нормалните си условия на живот във временните им домове и ще подпомогнат пострадалите деца да се върнат обратно в училище. 

ОББ запазва досегашния принцип на даренията, като добавя средства към дарената сума от всеки неин служител, а чрез публичната платформа izberi.ubb.bg външните дарители също могат да окажат подкрепа за каузата. Набирането на средства продължава до 15 май.

„Дарителската кампания „Избери, за да помогнеш“ е мащабна инициатива с национално значение и се радваме, че продължаваме дългогодишната ѝ традиция в ОББ.

За 14 години кампанията се утвърди като една от най-значимите в благотворителната сфера с 300 реализирани проекта в сферата на здравеопазването, образованието и културата, опазването на околната среда и социалната сфера и с инвестирани над 3.8 млн. лв.

Тези цифри са категорични за широкия обществен отзвук на „Избери, за да помогнеш“. С тазгодишното издание, чрез което ще помогнем на пострадалите в Турция и Сирия, кампанията преминава границите на България, за да достигне до най-нуждаещите се след опустошителните земетресения.“, каза Питър Рубен, главен изпълнителен директор и председател на УС на ОББ. 

За трети път от създаването на „Избери, за да помогнеш“ дарителската кампания променя формата си, след като през 2020 г. извънредно бяха подкрепени болниците на първа линия в борбата с коронавируса, а през 2022 г. бяха събрани средства за бежанците при войната в Украйна. 

Традиционно, благотворителната инициатива стартира през декември и събира средства за десетки здравни, социални, културни и еко каузи. От 2009 г. досега „Избери, за да помогнеш“ е подкрепила с повече от 3.8 милиона лева реализирането на 300 проекта на територията на цялата страна.