Общо 13 са българските обекти, намерили място в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Те включват седем културни забележителности – Боянската църква, Ивановските скални църкви, Казанлъшката гробница, Мадарския конник, Стария град на Несебър, Рилския манастир и Свещарската гробница.

Два си природните обекта у нас, припознати от ЮНЕСКО - национален парк „Пирин“ и природен резерват „Сребърна“.

Нематериалните обекти пък са хорът на Бистришките баби, ритуалите Сурва и нестинарство, традицията на производство на чипровски килими и традиционната българска мартеница.

Днес ще ви представим един от по-малко познатите обекти в списъка – Свещарската гробница. Тя намира място в него през 1985 г.

Къде се намира?

Гробницата се намира в Североизточна България, в района на Разград и в близост до село Свещари, чието име носи.

Част е от Гинина могила, разположена в район с още 26 запазени старинни могили.

Какво представлява?

Това е тракийски култов комплекс от първата половина на III в. пр.н.е. Смята се, че е царска гробница, в която най-вероятно е погребан владетелят на племето гети Дромихет.

Това е една от най-добре запазените тракийски гробници у нас, като е изградена от големи варовикови каменни блокове.

Състои се от коридор и три помещения, служещи като преддверие, странично помещение и гробна камера. Размерите й са доста впечатляващи - дълга е 7.5 метра, широка 6.5 метра, а височината ѝ във вътрешната част е 4.45 метра.

Всички помещения са богато украсени с колони, фризове и статуи. Част от тях не са завършени, което вероятно се дължи на внезапната смърт на владетеля, за когото е създадена гробницата.

Във вътрешността й са открити две каменни легла, човешки останки и гробни дарове. Анализите предполагат, че човешките кости принадлежат на царя, съпругата му и негов роднина, погребан на мястото по-късно.

Смята се, че гробницата е била изпълнена с дарове, но е ограбена още в древността. При продължаващите разкопки в района през 2012 г. са открити множество златни накити, за които се предполага, че са свързани с предшественика на Дромихет – Котела.

Кои са гетите?

Според учените, в района, в който се намира гробницата, преди векове се е простирала столицата на гетското царство Хелис.

Под наименованието гети са познати няколко тракийски племена, населявали двата бряга на устието на река Дунав, на територията на днешните Северна България и Южна Румъния.

Владетелят им Дромихет пък е известен с навика си да печели битки с дипломация, а не с оръжие.

Уникална находка

Откриването на Свещарската гробница по време на разкопки в края на август 1982 г. се превръща в истинска сензация. Тя е определена за едно от най-невероятните открития на миналия век.

Заради уникалната й архитектура и украса е призната за част от списъка на ЮНЕСКО само три години след откриването й.

Богат на история район

Свещарската гробница е част от историко-археологически резерват Сборяново - той обхваща западната част на Лудогорското плато, заключена между селата Свещари и Малък Поровец.

В рамките му се намират още няколко старинни могили и некрополи, останки от древен тракийски град, както и мюсюлманското светилище Демир баба теке.