Известното британско архитектурно студио Foster + Partners публикува концептуален дизайн за „вертипорт“ - терминал за превозни средства с вертикално излитане и кацане, който ще свързва най-популярните места в Дубай и ще осигурява високоскоростно пътуване с нулеви емисии.

Дизайнът е разработен в сътрудничество с компанията за модерна въздушна мобилност (Advanced Air Mobility, или AAM) Skyports Infrastructure и е одобрен от владетеля на Дубай шейх Мохамед Бин Рашид Ал Мактум, според Foster + Partners.

Вертипортът ще бъде разположен до международното летище на Дубай и ще се интегрира в съществуващите летищни мрежи, както и в околните транспортни центрове.

 „Радваме се, че разработихме концепция за вертипорт за нововъзникващата AAM индустрия, която ще преобрази начина, по който хората пътуват в Дубай,“ казва Дейвид Съмърфийлд от Foster + Partners.

Той добавя, че концептуалният вертипорт ще се свърже с летището и метрото, „за да осигури безпроблемно, устойчиво пътуване из града за международни и местни пътници“.

Изображенията на Foster + Partners показват терминала, разположен на повдигната палуба, за да се улесни излитането и кацането на самолети. Сградата се „увива“ около летището, свързва салоните за пристигане и заминаване и предлага невероятна гледка към града.

Небесни таксита

Шейх Мохамед Бин Рашид Ал Мактум туитна през февруари, че станциите за въздушни таксита ще започнат да работят в Дубай през следващите три години, припомня CNN.

Емирството отдавна планира летяща таксиметрова услуга. През 2017 г. Пътният и транспортен орган на Дубай (RTA) обяви, че възнамерява да пусне безпилотни пътнически дронове през тази година, използвайки едноместен модел, произведен от китайската компания Ehang.

През 2022 г. XPeng X2 успешно завърши първия публичен тестови полет на своята двуместна летяща кола на технологичното изложение GITEX в Дубай.

Напълно електрическото превозно средство е проектирано да превозва двама пътници, да достига скорост до 128 км в час и да се повдига вертикално от земята с помощта на осем витла.

Мястото до летището в Дубай е едно от четирите предложени за вертипорт, които се разглеждат от Skyports Infrastructure и RTA, планиращи да развият мрежите за въздушни таксита до 2026 г., според Foster + Partners.