Малък остров, вдъхновил легендарната писателка на криминални романи Агата Кристи, е обявен за продажба заедно с хотела си в стил Арт Деко.

Остров Бърг, разположен точно до брега на югозападния британски окръг Девън, е на пазара за „оферти над £15 милиона“ ($18.9 милиона), съобщават от Knight Frank.

Пясъчният остров, разположен на 45 км от пристанищния град Плимут, е мястото, на което Кристи написва две от най-известните си творби - „И тогава не остана никой“(със старо заглавие „Десет малки негърчета“) и „Зло под слънцето“.

В първия роман, адаптиран като телевизионен минисериал с участието на Чарлз Данс през 2015 г., 10 непознати са поканени на мистериозен остров, където биват убити един по един. Във второто произведение белгийският детектив Еркюл Поаро разследва убийство на остров Девън.

Официалният акаунт на остров Бърг в Twitter описва хотела като „дом на романтичните призраци от минали времена“ с „безкрайна гледка към морето и пълно уединение с ненадминат #blacktieglam“.

Хотелът с 25 спални е напълно реставриран и превърнат в „един от най-добрите примери за архитектура в стил Арт Деко в Европа“, според Knight Frank, цитирани от CNN.

За тези, които не пристигат с хеликоптер (има хеликоптерна площадка), островът е достъпен пеша или с кола при отлив, както и с лодка при прилив.

Стаите и апартаментите са кръстени на бивши известни гости, сред които „Къщата на плажа на Агата“. Сгушена срещу скалата на острова, тя е построена през 30-те години на миналия век. В наши дни разполага със собствена открита хидромасажна вана.

Хотелът предлага на гостите си басейн тип русалка с морска вода, билярдна зала, сауна и стая за процедури, барове и ресторанти, както и помещения за настаняване на персонала.

Освен това има одобрение за дострояване на още 12 спални за гости и 13 помещения за персонала.

На острова – и включен в продажбата, се намира The Pilchard Inn - кръчма от 14 век, която първоначално е обслужвала рибарите, живеели на острова и близкия континент.

През годините Бърг се превръща в популярно място за почивка на богатите и известните. През 1890 г. звездата на мюзикхола Джордж Х. Чиргуин построява дървена къща на острова, в която организира партита през уикенда.

През 1927 г. той е продаден на филмовия продуцент Арчибалд Нетълфолд, който изгражда хотел в модерния по това време стил Арт Деко.

Мястото за настаняване е едно от най-популярните в района през 30-те години на миналия век, въпреки че по време на Втората световна война е превърнато в център за възстановяване на ранени войници от Кралските военновъздушни сили.

Според уебсайта на хотела, Кристи го превръща в свой втори дом. Драматургът и автор на песни Ноел Кауърд е сред множеството други известни гости, като първоначално се настанява за три дни, но остава три седмици.

Говори се, че американският президент Дуайт Д. Айзенхауер се е срещнал с британския премиер Уинстън Чърчил в хотела. Други известни гости са членовете на Бийтълс, бившият британски крал Едуард VIII и неговата американска съпруга Уолис Симпсън.

Матю Смит от Knight Frank посочва, че „рядко се случва хотел с такъв характер и наследство да излезе на пазара“. „Burgh Island Hotel е зашеметяващ пример за архитектура в стил арт деко, той е пропит с невероятна история и предоставя на гостите изтънчено и уникално изживяване,“ допълва той.

Собственикът на остров Бърг Джайлс Фукс, който ръководи мащабното обновяване на хотела, казва: „След като гледах как хотелът се преражда, оцелява след пандемията и продължава да бъде див и красив оазис за посетители от цял свят, вярвам, че сега е моментът да се отдръпна и да му позволя да напише  нова глава от историята си.

Продажбата включва Pilchard Inn от 14 век, както и хотела, който остава важна част от историята на Девън. Развълнуван съм да видя какво крие бъдещето за този толкова обичан имот.“