Вечен фаворит на летовниците, Гърция неизменно се нарежда сред 10-те най-добри ваканционни дестинации в Европа.

А сега фокусът на властите се мести върху по-малко известни места на хилядите й острови.

„Преминаваме отвъд морето и слънцето. Искаме да удължим туристическия сезон както във времето, така и в пространството“, казва Олимпия Анастасопулу, генерален секретар по политиката и развитието на туризма в Министерството на туризма на Гърция, пред CNBC Travel.

За тази цел страната инвестира в по-отдалечени дестинации, сред които островите Сирос, Аморгос и Милос, като част от кампанията „Всичко, което искате, е Гърция“.

23 гръцки острова, които да посетите през 2023 г.

За да се облекчи прекомерният туризъм, популярни горещи точки, като Миконос и Санторини, се препозиционират като дестинации за междинния сезон.

″Бихме искали туристите на тези острови да пристигат и извън сезона,“ казва Елени Митраки от Гръцката национална туристическа организация, отбелязвайки, че туристическият сезон в страната може да продължи от март до ноември.

В момента Германия и Обединеното кралство са най-големите пазари за входящ туризъм в Гърция по приходи, следвани от Съединените щати, Франция и Италия. Анастасопулу посочва, че се очаква растеж от други държави, най-вече Канада и Индия.

CNBC Travel представя част от дестинациите, които ще ви измъкнат от утъпканите пътеки в Гърция.

Остров Калимнос, Додеканези

Раят на скалните катерачи

Разположен в гръцката островна верига Додеканези в югоизточно Егейско море, Калимнос е известен със своето гмуркане за гъби – подводно гмуркане за събиране на естествени гъби от морското дъно, което донася значително богатство и признание на острова през миналия век.

Съвсем наскоро той се превърна в световноизвестна дестинация за скални катерачи - с повече от 3000 маршрута за катерене, обхващащи многобройните скали и пещери на неговия суров пейзаж.

Туристическият сезон на Калимнос достига своя връх през есента с фестивала за катерене. Но любителите на приключенията могат да се забавляват на острова през цялата година с множество други дейности.

Как да стигнете до там: До Калимнос може лесно да се стигне с лодка от близкия Кос, като това отнема 45 минути с ферибот и 25 минути с моторна лодка. В разгара на сезона е достъпен и със самолет от Атина.

Иос, Циклади

Pixabay

Убежище за любителите на историята

Иос, известен още като Йо или Нио, се намира между Санторини и Наксос и някога е разглеждан изключително като парти дестинация. Но през последните години цикладският остров обновява имиджа си със своите исторически и природни дадености.

Дом на едно от най-древните археологически селища в Гърция - Скаркос, Иос може да се похвали и със силна връзка с поета Омир, за когото се смята, че е прекарал последните си дни на него.

Наред с историята, посетителите на Иос могат да изследват изобилните му плажове и места за туризъм и гмуркане, преди да се насладят на някои от местните сирена, с които той е известен.

Как да стигнете до там: На Иос няма летище. До острова може да се стигне с ферибот или моторна лодка както от Атина, така и от другите Цикладски острови. Той е достъпен и с хеликоптер от Санторини.

Скопелос, Споради

Pixabay

Удоволствие за любителите на киното

Скопелос е известен като снимачна площадка на хитовия Mamma Mia и оттогава се превърна в популярна дестинация за сватби, медени месеци и филмови обиколки.

Част от архипелага Скопелос в северозападната част на Егейско море, островът съчетава зашеметяващи плажове и живописни села с множество маршрути за гмуркане, яхтинг и колоездене.

Легендата разказва, че островът е основан от сина на гръцкия бог на виното. И въпреки че много от лозята му са унищожени от вредители през 40-те години на миналия век, дребното местно производство продължава и до днес.

Междувременно, местните сливи, бадеми, кестени, смокини, цитрусови плодове и маслини изобилстват в кухнята.

Как да стигнете до там: Скопелос е достъпен с ферибот или моторна лодка от пристанищния град Волос в континенталната част на Гърция. Услугите се извършват целогодишно, като през високия сезон се добавят допълнителни маршрути от други острови.

Андрос, Циклади

Pixabay

Рай за пешеходен туризъм

Един от най-големите цикладски острови и само на два часа път от континенталната част на Гърция, планинският Андрос има разнообразен пейзаж от гори, водопади, плажове и местна растителност, което го прави идеален за ваканции на открито.

Посетителите могат го да изследват чрез голямата му мрежа от пешеходни пътеки или да се пробват в уиндсърфинга и гмуркането, преди да опитат местната кухня.

Феновете на изкуството и културата могат да разгледат колекцията на Андрос от манастири, галерии и музеи, включително Археологическия музей и Музея за съвременно изкуство.

Как да стигнете до там: На Андрос няма летище. До острова може да се стигне с ферибот от пристанище Рафина в покрайнините на Атина.

Астипалея, Додеканези

Остров на иновациите

Астипалея има богата древна история, но се позиционира стабилно в 21-ви век с цел да се превърне в първия устойчив и интелигентен остров в Средиземно море.

Като част от сделка с гръцкото правителство и Volkswagen, островът планира да въведе мобилност с нулеви емисии до 2030 г., като традиционните превозни средства под наем ще бъдат заменени с електрически автомобили, скутери и велосипеди. 

Туристите, пристигащи на така наречения Остров на пеперудите, могат да се насладят и на неговия естествен пейзаж, дом на красиви плажове, скалисти хълмове и разнообразна флора и фауна, както и на живописните му села с бели къщи, покрити с бугенвилии.

Как да стигнете до там: Астипалея е достъпен от Атина както с ферибот, така и със самолет.

Липси, Додеканези

Еко рай

Заобиколен от огърлица от 24 островчета с десетки синьо-зелени плажове, Липси, част от Додеканезите, се смята за Полинезия на Егейско море и истински еко рай.

С богати флора и фауна, островът е дом на разнообразна дива природа, включително средиземноморски тюлени монаси и морски костенурки. Делфините също са често срещани в района, а ново убежище за тях скоро ще бъде открито на острова.

Почиващите могат да прекарат дните си тук в разходки с лодка, гмуркане и плажуване, преди да се отдадат на ястия с морски дарове и да изживеят местните фестивали, като празника на виното през август.

Как да стигнете до там: Липси е достъпен само с ферибот или скоростна лодка от Атина и Лерос.

Алонисос, Споради

Наслада за гмуркачите

Алонисос, част от Спорадите, е рай за гмуркачите и дом на първия подводен музей в Гърция.

Включващ „Партенона на останките“ - едно от най-големите корабокрушения от класическата епоха, датиращо от 425 г. пр. н. е., мястото предлага на любителите на гмуркането уникална гледна точка към историята на региона.

Островът е дом и на Националния морски парк на Алонисос и Северни Споради - най-голямата морска защитена зона в Европа, която дава възможност на посетителите да видят огромен набор от растения и животни.

Каяк, пешеходен туризъм и колоездене са сред другите дейности, предлагани на острова, докато музеите и местната театрална група демонстрират изкуствата и културната му сцена.

Как да стигнете до там: До Алонисос може да се стигне със самолет или с ферибот от пристанищата на Волос, Агиос Константинос и Кими.