Миналата седмица основните щатски борсови индекси Dow Jones Industrial Average и S&P 500 записаха понижения във втора поредна седмица.

S&P 500 изгуби 0.3% за седмицата, докато спадът при Dow Jones беше от 1.1%. Технологичният Nasdaq Composite нарасна с 0.4% за последните пет сесии.

Фючърсите и на трите индекса бележат минимални понижения днес в рамките на една десета от процента след изнесените в петък данни, които показаха, че потребителските нагласи в САЩ падат до шестмесечен минимум през май, а дългосрочните очаквания за инфлацията скачат до най-високото си ниво от 2011 г., което подкрепи долара и щатските държавни ценни книжа.

Тази седмица се очаква да говорят редица ръководители от Федералния резерв на САЩ, като изказването на председателя Джеръм Пауъл се очаква в петък и то би могло да повлияе на пазарите.

Пазарите обаче все още считат настоящите нива за пик в лихвените нива и очакват понижения от 70 базисни пункта до края на годината, след като индексите на потребителските и производствените цени подкрепиха тезата, че Фед може да направи пауза, предвид забавящата се инфлация.

На развиващите се пазари турската лира падна до двумесечно дъно от 19.70 спрямо долара, след очертаващия се балотаж на президентските избори между Реджеп Ердоган и Кемал Калъчдароглу, преди да възстанови част от загубите си.

Щатският долар се търгува близо до петседмичен връх спрямо основните валути днес, продължавайки най-голямото си седмично увеличение от предходната седмица. За последно доларовият индекс беше на ниво от 102.64, след като нарасна с 1.4% през миналата седмица.

Голяма част от несигурността за инвеститорите е свързана с повишението на тавана на дълга в САЩ и завръщането на опасенията относно банковия сектор.

Президентът на САЩ Джо Байдън се очаква да се срещне с лидери от Конгреса във вторник за преговори относно повишението на тавана на дълга на страната, с което тя да избегне катастрофално изпадане в просрочие по задълженията си.

Доходността по щатските 10-годишни държавни облигации остава почти без промяна на ниво от 3.4588%, след като нарасна с 6 базисни пункта в петък. Тази по 2-годишните книжа отстъпи с 2 базисни пункта до 3.9830%, след като също скочи с 10 базисни пункта в предходната сесия.

Цените на петрола се понижава в четвърта поредна сесия, след като опасенията относно търсенето в САЩ и Китай надделяха над оптимизма около затягането на предлагането от страна на OPEC+ и възобновеното закупуване на количества от суровината за попълването на резервите на САЩ.

Фючърсите на щатския лек суров петрол (WTI) поевтиняват с 0.77%, до 69.5 долара за барел, докато тези на брента отстъпват с 0.82%, до 73.56 долара за барел.

Миналата седмица и щатският лек суров петрол и брентът записаха понижения в четвърта поредна седмица, което беше най-дългата им губеща серия от септември 2022 г.

Спот цената на златото днес нараства с 0.15%, до 2 014.26 долара за тройунция.