Известната гигантска гора в калифорнийския национален парк Секвоя няма да отвори отново за обществеността поне до юни.

Причината - горските служби продължават работата по почистване на сняг и ремонт на пътища след тежката зима в региона.

Достъпът до гората, в която се намира известното 2000-годишно дърво Генерал Шърман, се очаква да бъде разрешен отново между 2 юни и 9 юни през един от входовете, а през другия това ще се случи едва на 1 юли.

Кристалната пещера няма да посреща туристи тази година поради значителни щети по пътната инфраструктура, а достъпът на автомобили до долината Минерал кинг не се очаква да бъде възстановен до август, а вероятно и по-късно.

„Персоналът на националните паркове Sequoia и Kings Canyon продължава да почиства снега и да отстранява щетите от зимния сезон", се казва в изявление на местните служби.

„Уикендът за Деня на паметта (30 май) е обичайното начало на летния сезон в района, но за съжаление, тази година достъпът до най-голямото дърво в света (по обем) и заобикалящата го гигантска гора няма да бъдат отворени навреме,“ допълват от там.

Все още е възможно национален парк Секвоя да бъде посетен, тъй като достъпът до къмпинга на по-ниска надморска височина е разрешен. В парка Кингс каньон посетителите пък могат да видят част от гигантските секвои, включително дървото Генерал Грант.

Службите обаче предупреждават, че реките в парка са „много студени, почвата покрай тях влажна и нестабилна. Тя може да се срути неочаквано под тежестта на хора, включително деца, и да доведе до падане в реката.“

Това не е първият път, когато горските ограничават достъпа до известната гигантска гора. През 2021 г. пожарникарите увиха Генерал Шърман в устойчив на изгаряне материал, за да го предпазят от бушуващ горски пожар, като той посрещна посетителите няколко месеца по-късно.