Един от инвеститорите, придобили популярност в последните години, е вложил милиони долари в няколко щатски регионални банки, които в последните месеци отчетоха сериозни понижения в оценките.

Истинският герой от филма „Големият залог“ (The Big Short) д-р Майкъл Бъри е основател на фонда Scion Asset Management.

Инвеститорът печели милиони долари, след като залага срещу нискокачестените ипотечни облигации преди срива на имотния пазар в САЩ през 2008 г. 

Изглежда, че този път д-р Бъри се е възползвал от паниката на пазара, за да купи подценени активи. Неговият фонд Scion Asset Management е придобил книжа на регионални банки за 23.4 млн. долара.

Бъри е купил акции за 7.6 млн. долара от New York Community Bank, която придоби депозитите и кредитите на фалиралата Silicon Valley Bank, както и книжа за 4.4 млн. долара от Western Alliance.

Фондът е вложил 2.4 млн. долара в PacWest и 2 млн. долара First Republic - регионална банка от Сан Франциско. Други 2 млн. долара са инвестирани и в Huntington Bank, базирана в Охайо.

Освен регионалните банки, Scion е придобил и акции на стойност 4.6 млн. долара от един от гигантите в банковата сфера в САЩ - Wells Fargо. 

Една от новите позиции в портфейла на фонда на Бъри - First Republic, вече има нов собственик, след като беше придобита от най-голямата банка в САЩ - JPMorgan Chase.

Други две - Western Alliance и PacWest, обаче отчетоха сериозни повишения вчера, като добавиха 12 и 17.5% към пазарната си капитализация. Въпреки това те поевтиняват с 48 и 76% от началото на 2023 г.