Стотици бижута, някога собственост на покойната австрийска милиардерка Хайди Хортен, се продадоха за общо 196 млн. долара (176 млн. швейцарски франка), превръщайки се в най-скъпата частна колекция от бижута, появявала се някога на търг.

Тази продажба счупи рекорд, поставен преди повече от десетилетие от колекцията на Елизабет Тейлър, която се пласира за почти 116 милиона долара в Ню Йорк през 2011 г.

Търгът от миналата седмица се проведе въпреки опасенията относно източника на богатство на Хортен.

Любителката на изкуството, която при смъртта си през юни миналата година е имала богаство от около 3 милиарда долара, според Forbes, е наследила 1 милиард долара от първия си съпруг Хелмут Хортен след смъртта му през 1987 г.

Според Christie's, германският бизнесмен е купувал еврейски бизнеси, продавани под принуда по време на нацистко управление, съобщава CNN. Срещу провеждането на търга се обявиха множество еврейски организации, призоваващи за разследване на източника на богатството на Хортенс.

От Christie’s обаче посочват, че бизнес практиките на бившия съпруг на Хайди Хортен са „добре документирани“. Според аукционната къща, значителна част от приходите ще отиде за организации, насърчаващи изследванията и образованието за Холокоста.

Двудневната продажба, провела се миналата седмица в Four Seasons Hotel des Bergues в Женева, е придружена от онлайн търг, който приключва в понеделник. Друг онлайн търг ще се проведе през ноември.

Колекцията на Хортен включва над 700 бижута, за които Christie's първоначално прогнозира, че ще бъдат продадени за над 150 милиона долара. И докато цялостната сума от продажбата е рекордна, някои от артикулите с най-големи заявки се представят слабо.

Най-ценният лот - пръстен Cartier с рубин и диамант с цвят „гълъбова кръв“, донася малко над 14.5 милиона долара, въпреки че Christie’s очаква оферти до 20 милиона долара.

90-каратовото колие с диаманти Briolette of India от бижутера Хари Уинстън също се продава под оценката, достигайки цена от 7 милиона долара.

Диамантен пръстен на Bulgari обаче надвишава повече от два пъти прогнозираната сума, донасяйки 10.1 милиона долара. Други бижута в продажба включват предмети от луксозни брандове, като Tiffany и Van Cleef & Arpels.

Хортен има афинитет към красивите предмети от ранна възраст, тъй като баща й е гравьор. Любовта й към бижутата и изкуството се задълбочава след брака й, според аукционната къща.

Тя притежава и набор от декоративни, модерни и съвременни произведения на изкуството, някои от които се съхраняват в нейния музей.