SpaceX ще изстреля в космоса първата комерсиална космическа станция още през 2025 г., съобщават от компанията.

Наречена Vast Haven-1, тя ще се отправи към ниската околоземна орбита през август 2025 г. с ракета Falcon 9. Ще функционира като независима космическа станция с екипаж и впоследствие ще бъде свързана с по-голяма космическа станция Vast.

Целта е основаната през 2021 г. компания Vast да разработи 100-метрова многомодулна въртяща се космическа станция с изкуствена гравитация.

„Комерсиална ракета, изстрелваща космически кораб с пътници до ниската околоземна орбита е бъдещето и ние правим още една крачка към него с Vast“, коментира Том Очинеро, старши вицепрезидент в SpaceX, за T+L.

След изстрелването ще бъдат извършени два полета до космическата станция с пътници на борда. Първият ще се скачи с Haven-1 до 30 дни, докато обикаля около Земята.

Той ще включва възможности за наука и изследвания, както и някои удобства, като „голям купол за наблюдение и снимки и „винаги наличен интернет чрез вграден Wi-Fi“.

Vast предлага четири места на този встъпителен космически полет на „местни и международни агенции и частни лица, участващи в научни и филантропски проекти“. Те могат да бъдат резервирани онлайн, но цената не е ясна.

SpaceX изпрати цивилни в космоса през 2021 г., както и четирима астронавти до Международната космическа станция по-рано тази година в сътрудничество с НАСА.

Още няколко компании проучват бъдещето на космическия туризъм, като френско дружество, което иска да изпрати пътници в стратосферата с нисковъглероден балон през 2025 г. Шестчасовите пътувания ще струват от 132 000 долара на човек.

Space Perspective пък планира да отведе пътешественици в космоса във въглеродно-неутрална сферична капсула с 360-градусова гледка до 2024 г.

Пътуващите, които искат да останат малко по-дълго извън планетата, скоро ще могат да прекарат нощта в станцията Voyager на Orbital Assembly, когато тя отвори врати.