Измина половин десетилетие, откакто SpaceX привлече вниманието с решението си да изстреля личния Tesla Roadster на Илон Мъск в открития космос, изпращайки колата на безкрайно пътешествие в космическата пустиня, където се очаква да остане в продължение на хилядолетия.

От понеделник, 6 февруари, вишневочервеният спортен автомобил е официално в космоса точно пет години, припомня CNN.

Данните показват, че е завършил около три и една четвърт кръга около Слънцето, намирайки се на около 327 млн. километра от Земята, според уебсайта за проследяване whereisroadster.com.

Автомобилът е изминал повече от 4 милиарда километра в космоса. През 2020 г. превозното средство направи първия си близък подход до Марс, преминавайки на 8 милиона км от планетата, или около 20 пъти разстоянието между Земята и Луната.

Трудно е обаче да се каже къде е превозното средство с абсолютна сигурност - или да се определи дали то е все още цяло, тъй като е възможно колата да е унищожена от метеор или ерозирала до неузнаваемост в резултат на радиацията.

Не е имало никакви директни наблюдения на автомобила от 2018 г. насам, в седмиците точно след като беше изстрелян в орбита от ракета Falcon Heavy. Текущите данни се основават само на изчисления на траекторията на колата.

Астрономите нямат голям стимул да проследяват активно машината, тъй като това не предлага голяма научна стойност.

Tesla, в крайна сметка, трябваше да служи като „фиктивен полезен товар“ за първата мисия на Falcon Heavy през февруари 2018 г., за която Мъск предсказа шанс за успех от 50 на 50.

Изстрелването, в крайна сметка, мина без проблеми, като оттогава колата обикаля около Слънцето, поемайки по продълговата траектория, която се простира толкова далеч, колкото орбиталната пътека на Марс и толкова близо до звездата, колкото орбитата на Земята.

От понеделник тя се пресичаше с пътя на Марс, въпреки че самата планета е от противоположната страна на слънцето.

Преди изстрелването през 2018 г. SpaceX зареди колата с различни великденски яйца. Зад волана седна облечен в скафандър манекен, наречен Starman, а на таблото имаше табела, която гласеше „Без паника“ - препратка към известната научна фантастика „Пътеводител на галактическия стопаджия“.

Имаше и устройство за съхранение на данни, заредено с творбите на писателя фантаст Исак Асминов, както и плоча с имената на хиляди служители на SpaceX.

Мъск каза по време на изстрелването, че се надява хората един ден да създадат селища на други планети в Слънчевата система - дългогодишна негова мечта, която е в основата на мисията на SpaceX за колонизиране на Марс.

Ако и когато това се случи, Мъск заяви, че се надява неговите „потомци да могат да завлекат колата обратно в музей“.

Засега обаче няма вероятност тя да премине близо до друга планета до 2035 г., когато отново ще се докосне до Марс. След това ще направи две преминавания в рамките на няколко милиона километра от Земята през 2047 г. и 2050 г., според данни на НАСА.

Академична статия от 2018 г. оценява шансовете колата да се сблъска със Земята през следващите 15 милиона години на около 22%. Вероятността да се блъсне във Венера или Слънцето възлиза на 12%.

Ако се окаже, че автомобилът се движи по катастрофален курс със Земята, той вероятно ще бъде разкъсан на парчета при навлизането си в атмосферата.

Космическите обекти, които се сблъскват със Земята, всъщност, са доста често срещани и обикновено изгарят в атмосферата. Такива удари рядко засягат населените райони.

За да се следи прогнозираното местоположение на колата, той има собствен запис в базата данни Horizons на НАСА, която следва всички „тела“ от Слънчевата система, включително изследователски сонди, планети, луни, комети и астероиди. Tesla е обект -143205, SpaceX Roadster.