Съоснователят на Google Сергей Брин е дарил акции на Alphabet за близо 600 млн. долара, пише Bloomberg. Това се случва, след като през изминалата седмица състоянието му нарасна с най-много за последните 2 години.

Дарението е за 5.2 млн. акции, поравно разпределени от клас А и клас С. От оповестената информация обаче не става ясно дали те са дарени директно на благотворителна организация, финансова компания или тръст.

През миналата седмица общото богатство на двамата основатели на Google Сергей Брин и Лари Пейдж нарасна с 18 млрд. долара. Това е най-голямото му седмично повишение от февруари 2021 г.

Ръстът в цената на книжата идва след годишната конференция на разработчиците на Google, на която бяха оповестени редица новости, сред които включването на функционалности от изкуствен интелект в търсачката.

Според индекса на милиардерите, изчисляван от Bloomberg, Брин разполага със състояние от 100.7 млн. долара, което му отрежда девета позиция сред най-богатите хора в света.

Данни на изданието сочат, че след листването на компанията на борсата през 2004 г. той е продал книжа за над 10 млрд. долара.

През миналата година Брин предприе подобен ход, като дари около 1 млн. акции. Той също така използва част от книжата си в Alphabet, за да създаде неправителствена организация, бореща се срещу климатичните и здравните проблеми по света.

Друга част от парите на тази организация идват от книжата на Tesla, които той продаде близо до върха им в края на 2021 г.