Вчера в Маунтин Вю, Калифорния, се проведе годишната конференция на разработчиците на Google I/O 2023.

На нея компанията показа по какво работят нейните екипи в последната година, като акцентът бяха изкуственият интелект и т. нар. езикови модели, които в момента са „най-горещата“ част от технологичната индустрия.

Google Pixel Fold

Google

По време на конференцията Google представи своя първи сгъваем смартфон Pixel Fold, който е с цена от 1 799 долара. Предварителните поръчки за него започват веднага, а доставките през следващия месец.

От Google твърдят, че това е най-тънкият сгъваем телефон на пазара, като той разчита на двойна батерия и тънки лещи на камерата. В отворено състояние дисплеят на телефона е 7.6-инчов.

Pixel Fold ще се конкурира директно с устройствата на Samsung в САЩ и се присъединява на пазара към сходни сгъваеми телефони - дело на китайски компании, като Oppo, Xiaomi и Huawei.

Google Pixel Tablet

Google

От Google отделиха време и за новия си Pixel таблет, който беше обявен за първи път през миналата година по време на Google I/O 2022. Той ще се предлага във версии със 128 или 256 гигабайта памет за съхранение.

Цената на таблета започва от 499 долара, а всеки таблет ще се доставя с включена зарядна станция. Клиентите ще могат да си купуват допълнителни станции срещу 129 долара.

Google Pixel 7a

Google също така представи смартфона с операционна система Android Pixel 7a. Подобно на предишни модели Pixel a, Pixel 7a взема много от дизайнерските характеристики на по-скъпите Pixel модели, като Pixel 7 и Pixel 7 Pro, но ги комбинира в един по-достъпен телефон.

Той ще замени модела Pixel 6a и ще бъде оборудван с чипа на Google Tensor. Телефонът е с цена от 499 долара.

Google включва генеративния изкуствен интелект директно в търсачката си

Google обяви, че ще включи в търсачката си функционалности на генеративния изкуствен интелект (AI) с продукт, който ще носи името Converse. 

Той ще може да синтезира резултатите от търсенето от сложни запитвания, въпреки че засега не става ясно кои потребители ще имат достъп до него или кога ще бъде пуснат.

Това е част от нова инициатива на компанията, която носи името Search Generative Experience (SGE).

Продуктът ще бъде наличен за потребителите на Labs в “идните седмици,” а потребителите ще могат да го достъпват чрез иконата на Labs в приложението на Google или в десктоп версията на Google Chrome.

Подобно на много други функционалности, които ръководителите на Google представиха по време на I/O, се набляга сериозно на интегрирането с други продукти на Google и с търсачката на Google.

По време на презентацията на Converse от Google предупредиха, че генеративният AI е все още експериментален.

AI ще създава цели документи и таблици

Офис приложенията на Google в Workspace, скоро ще позволяват на потребителите да генерират цели документи и да попълват таблици с помощта на AI.

Функционалността Help Me Write, която може да пише есета и оферти за продажба ще бъде включена в Google Docs за всички потребители, обявиха от компанията, както и в Gmail. Друг пример, който компанията представи, е автоматичното написване на описание на длъжности за онлайн реклами.

Google Slides пък може да генерира AI изображения в приложението, според компанията. Новите функционалности ще бъдат налични по-късно през годината за абонатите на услуга на име Duet AI.

Google премахва списъка с чакащи за чатбота Bard

Google също така обновява своя чатбот с изкуствен интелект Bard, правейки го по-широко достъпен и оборудвайки го с най-различни нови функционалности.

През март Google започна да позволява на потребители в САЩ и Великобритания да тестват Bard, конкурентът на ChatGPT. Сега компанията отваря достъпа до негов над 180 държави и територии.

От Google местят Bard в новия си многоезиков модел PaLM 2, за да предоставя по-умни отговори на потребителските въпроси. Модели, като PaLM 2 и GPT-4, са обучавани с масиви от текстови данни и могат да предоставя отговори на въпроси и команди, подобно на човек.

Bard ще може да отговаря на въпроси на английски, японски и корейски език, а Google ще разшири наличността до най-използваните 40 езика скоро.

Bard скоро ще включва и изображения в отговорите си, а в следващите няколко месеца Google ще улесни предоставянето на запитвания чатбота с изображения посредством инструмента Google Lens.

Например, човек ще може да насочи камерата на смартфона към чекмедже, пълно с различни материали за труд и творчество и да попита какво може да бъде направено с тях.

След време Bard ще може да използва информация от Google Maps, Google Docs, Google Sheets и Gmail в разговорите. Чатботът също така ще може да показва отговори с помощта на инструменти на трети страни, като Adobe Firefly.

С времето ще има интеграция и със Spotify, Walmart, Redfin, Uber Eats, Tripadvisor и ZipRecruiter.

Другите нови функционалности на Bard включват тъмен режим, който облекчава очите и възможността хората да експортират отговори в Gmail, Google Docs и интерактивния инструмент за програмирание на Google Colab.

Езиковият модел от следващо поколение PaLM 2

От Google обявиха, че са създали нов голям езиков модел с общо предназначение на име PaLM 2, който може да генерира голямо разнообразие от текст в отговор на запитвания.

Моделът има умения по математика, софтуерни разработки, езиков превод и генерирането на естествен език и е по-добър от предишните модели LaMDA и PaLM, представени през 2021 и 2022 г., респективно.

PaLM 2 използва процесорите за изкуствен интелект на Google и работи по-ефективно от предишните модели. Новият модел може да работи с над 20 езика за програмиране и над 100 говорими езика.

В момента около 20 продукта на Google използват PaLM 2, като олекотената му версия може да се използва и на мобилно устройство.

Акциите на Alphabet, компанията майка на Google, поскъпнаха с малко над 4% във вчерашната борсова сесия до 112.28 долара за брой. Това повиши пазарната капитализация на компанията с 56 млрд. долара до 1.422 трлн. долара.